18.12.2009. / 07:43

Autor: Hina

Talijanska vlada ograničava oglašavanje pretplatničkim televizijama

Novi zakon dopušta za programe javne televizije Rai najviše 12 posto reklama, a 18 posto privatnim besplatnim kanalima, kakvi su kanali grupe Mediaset u vlasništvu premijera Silvija Berlusconija

Silvio BerlusconiSilvio BerlusconiTalijanska vlada prihvatila je u četvrtak nacrt zakona kojim se vremenski ograničava oglašavanje na pretplatničkim tv-kanalima, a kako takvim sektorom dominira Rupert Murdoch, oporba u novoj mjeri vidi sukob interesa u korist talijanskog premijera.

"U iduće tri godine predviđa se postupno smanjenje minutaže za oglašavanje na svim kanalima za koje se plaća pretplata, bez obzira jesu li oni satelitski ili zemaljski kanali", objavilo je ministarstvo komunikacija u priopćenju.

Mjera je legitimna jer gledatelj več plaća pretplatu, a novi je zakon u skladu s propisima Europske unije, ističe ministarstvo koje će minutažu smanjivati sa 16 na 14 posto u 2001., te na 12 posto u 2012.

Zakon ide na ruku Berlusconiju

Novi zakon dopušta za programe javne televizije Rai najviše 12 posto reklama, a 18 posto privatnim besplatnim kanalima, kakvi su kanali grupe Mediaset u vlasništvu premijera Silvija Berlusconija.

Veliki gubitnik tv-reforme bit će satelitski kanal Sky Italija u vlasništvu australskog medijskog magnata Ruperta Murdocha koji dominira talijanskom televizijom za koju se plaća pretplata.

Oporba je prozvala vladu za sukob interesa jer drži da se novim zakonom favorizira Mediaset.

"Očito su prevladali osobni interesi", upozorio je Michele Meta, vođa zastupnika Demokratske stranke (PD, ljevica) u povjerenstvu za telekomunikacije.

Talijanska vlada ovu je mjeru donijela u vrijeme pojačanih napetosti u odnosima Murdocha i Berlusconija.

Vezane vijesti

TV prava za Premierligu prodana za 1,5 milijardi eura više

TV prava za Premierligu prodana za 1,5 milijardi eura više

Engleska nogometna liga EPL je u srijedu objavila prodaju televizijskih prava za utakmice Premier League za razdoblje od 2013. do 2016. godine za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika