18.12.2009. / 08:08

Autor: Martina Čizmić

Privatni detektiv još 2007. upozoravo na povezanost Hypoa i 'mafije s istoka'

Mediji nagađaju kako je cijela istraga Hypoa usmjerena protiv bivšeg šefa banke Kulterera i njegovih partnera, ali dodaju i kako se u izvješćima spominje cijeli niz imena bivših i sadašnjih državnih dužnosnika iz Hrvatske

Jörg Haider dobio je prije smrti sve podatke o Hypo banciJörg Haider dobio je prije smrti sve podatke o Hypo banciAfera oko Hypo Alpe Adria polako otkriva sve više povezanosti sa sumnjivim kreditima koji su bili odobravani u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Poznati austrijski privatni detektiv Dietmar Guggenbichler u svom je intervjuu za autstrijske novine Österreich istaknuo kako je još 2007. godine, dva tjedna prije pogibje Jörga Heidera, njega i tadađnjeg šefa Hypo banke Wolfganga Kulterera izvijestio o velikom broju nenaplativih kredita plasiranih u istočne zemlje.

Ističe i kako je tada upozorio na povezanost sa umirovljenim hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem.

Nenaplativi krediti i fiktivni leasinzi

Kako Guggenbichler surađuje sa njemačkim istražiteljima ne smije u javnost iznositi daljnje detalje, ali se zna da njegovi nalazi potkrepljuju one koje je otkrila revizorska kuća Price Waterhouse Coopers.

U njihovom se izvješću spominje financiranje leasingom više od 1500 jahti, 50 privatnih zrakoplova i veći broj luksuznih automobila. No, austrijski mediji ističu kako je veoma vjerojatno da su ti ugovori paravan, jer za većinu nema nikakve popratne dokumentacije.

Mediji nagađaju kako je cijela istraga Hypoa usmjerena protiv bivšeg šefa banke Kulterera i njegovih partnera, ali dodaju i kako se u izvješćima spominje cijeli niz imena bivših i sadašnjih državnih dužnosnika iz Hrvatske.

K.u.K - Kroatien und Korruption

Austrijski Die Presse piše kako je jedan od sumnjivih poslova onaj vezan uz nekretnine Vladimira Zagorca vrijedan 260 milijuna eura. U tekstu se spominje i bivši premijer Ivo Sanader te njegova uloga u dovođenju Hypo banke u Hrvatsku, ali uz napomenu kako je Sanader to demantirao.

Zanimljivo je da su austrijski novinari uveli novu kraticu u svoje izvještavanje o slučaju Hypo. Naime, ističu kako očito nije bila u pitanju prijevara banke, već se radilo o dogovornom lažiranju dokumenata, pa cijeli slučaj nazivaju K.u.K. odnosno Kroatien und Korruption (Hrvatska i korupcija).

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 18.12.09. 17:06

Svatko tko ima malo mozga u glavi,zna da je ovo inscenirana nesreća,ista poput princeze Diane.pokojnom je "progledano kroz prste" što je bio homoseksualac,ali kopati po sprezi mafije i HYPO banke,bilo je previše.


registracija
16/11/09

simo, 18.12.09. 22:00

El i Diana bila sa Sanaderom u Hypo mafiji.Objesni nama bez mozga,molim te,molim te, pleaseeee.
Ako je Dijanin vozač namjerno skrenuo na stup onog podvožnjaka postojala je mogućnost da princeza ostane živa u teškom i blindiranom automobilu.Ne misliš da je to malo bedasta teorija urote?Ako je bio spreman oduzeti i sebi život mogao ju je ubiti bilo gdje i bilo kada.Zašto bi prikrivao svoje namjere o tobožnjoj nesreći.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika