18.12.2009. / 10:50

Autor: Martina Čizmić

Nisko: S ulaza u Auschwitz ukrali natpis 'Arbeit mach frei'

Krađa se dogodila samo dva dana nakon što je američka savezna vlada odlučila da će za održavanje i očuvanje logora izdvojiti 60 milijuna eura

Natpis sa ulaza u Auschwitz (Foto:Reuters)Natpis sa ulaza u Auschwitz (Foto:Reuters)Poljska policija objavila je kako je otkriveno da su nepoznati počinitelji s ulaza u ozloglašeni koncentracijski logor Auschwitz ukraden natpis 'Rad oslobađa'.

"Cijelo je područje pod video nadzorom. Upravo pregledavamo snimke, ne bi li pronašli počinitelje", priopćili su iz policije koja je već poslala pse tragače na teren.

U muzeju koji se nalazi u zgradi bivšeg logora već su reagirali na krađu i nadomjestili originalni natpis kopijom. No, sam čin smatraju žalosnim, jer 'kradljivci očito nisu bili svjesni što kradu'.

Koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau bio je otvoren između 1940. i 1944. godine kada je u njemu ubijeno oko 1,5 milijuna ljudi, većinom Židova, ali i Roma te Slavena.

Krađa se dogodila samo dva dana nakon što je američka savezna vlada odlučila da će za održavanje i očuvanje logora izdvojiti 60 milijuna eura.

Vezane vijesti

Sindikalistu Jadrankamena prijava za krađu službenog kombija

Sindikalistu Jadrankamena prijava za krađu službenog kombija

Protiv sindikalista Jadrankamena Marka Eterovića (55) iz Pučišća policija je podnijela kaznenu prijavu za krađu službenog kombija, izvijestila je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika