18.12.2009. / 11:09

Autor: Hina

Francuski regulator oslobodio sve optužene za insajdersko trgovanje u EADS-u

AMF je tražio 12 milijardi eura kazni utvrdi li im se krivica

Thomas EndersThomas EndersRegulator francuskog financijskog tržišta (AMF) u četvrtak kasno navečer oslobodio je optužbi za trgovanje na temelju povlaštenih informacija svih 17 sadašnjih i bivših visokih dužnosnika zrakoplovnog konzorcija EADS.

Nakon 30 mjeseci istrage i petodnevnog saslušanja AMF je priopćio da bivši izvršni direktor Noel Forgeard, sadašnji čelnik Airbusa Thomas Enders i još petnaestorica dužnosnika nisu počinili ništa ilegalno kada su 2005. i 2006. uz veliku dobit prodali dionice EADS-a.

Oslobođeni optužbi

Time je okončan slučaj insajderskog trgovanja koji je privukao najveću pozornost javnosti u Europi u posljednjih nekoliko godina. AMF je tražio 12 milijardi eura kazni utvrdi li im se krivica.

Dužnosnici i tvrtka EADS i njezini najveći dioničari Chrysler i Lagardere bili su optuženi da su odlučili prodati dionice nakon što su saznali za probleme u proizvodnji superjumbo putničkog zrakoplova Airbus380 a nekoliko mjeseci prije no što je o tim problemima informirana javnost.

Cijena dionica EADS-a, u vrijeme kada su ih prodali u ožujku 2006., bila je nadomak povijesno najviše razine od oko 30 eura po dionici, da bi kasnije, nakon najavljenih kašnjenja isporuka zrakoplova A380, u samo jednom danu izgubile 26 posto na vrijednosti.

EADS izrazio zadovoljstvo odlukom regulatora, ustvrdivši da je time potvrđeno da je korektno informirao tržišta vezano uz program A380.

Vezane vijesti

Airbusi se prodaju "kao vruće pecivo"

Airbusi se prodaju "kao vruće pecivo"

Već i prije početka manifestacije se američki Boeing pohvalio čitavim nizom novih narudžbi. Doduše, njegov model 787 - Dreamliner, nakon velikih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika