18.12.2009. / 11:28

Autor: Hina

MMF ne očekuje recesiju s dvostrukim dnom

"Oporavak je donekle krhak. U najboljem će se slučaju rast nastaviti i neće doći do ponovnog proklizavanja. Važno je da zakonodavci nastave pažljivo pratiti situaciju", napomenula je Atkinson

Dominique Strauss-KhanDominique Strauss-KhanGlobalno gospodarstvo počelo se polako i nesigurno oporavljati od krize i zasad nema opasnosti od recesije s dvostrukim dnom, poručio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Održivost oporavka, koji se dosad oslanjao na političke poteze vlada i središnjih banaka, i dalje je upitna, upozorila je ipak glasnogovornica MMF-a Caroline Atkinson u redovitom kratkom obraćanju novinarima.

Oporavak je započeo

"Vidjeli smo neke znakove oporavka u Europi i SAD-u. Vjerujemo da je u sektoru proizvodnje gospodarski oporavak, oporavak od krize, započeo. Treba ipak proći neko vrijeme da se to počne očitovati i na podacima o zaposlenosti", kazala je ona.

Nakon četiri uzastopna tromjesečja pada američko je gospodarstvo u trećem tromjesečju ostvarilo rast, a u istom je razdoblju prvi oporavak aktivnosti zabilježila i eurozona.

S obzirom da je oporavak u oba slučaja bio većim dijelom rezultat državnih programa gospodarskih poticaja, prisutan je strah od recesije s dvostrukim dnom, odnosno, scenarija po kojemu gospodarstvo ostvari kratak rast da bi potom ponovno krenulo silaznom putanjom.

"Oporavak je donekle krhak. U najboljem će se slučaju rast nastaviti i neće doći do ponovnog proklizavanja. Važno je da zakonodavci nastave pažljivo pratiti situaciju", napomenula je Atkinson.

Tržišta rada uglavnom još nisu počela pokazivati znakove oporavka, iako postoje naznake početka njihove stabilizacije u SAD-u.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika