18.12.2009. / 12:33

Autor: Martina Čizmić

EBRD: Ostajemo u PBZ-u, ulazimo u HPB, ali o pelješkom mostu ni govora

Osim u hotele, EBRD je spreman investirati i u banke, malo i srednje poduzetništvo, turizam, energetsku efikasnost i obnovljive izvore, ali će se fokusirati i na dovođenje fondova rizičnog kapitala

EBRD neće sufinancirati gradnju pelješkog mostaEBRD neće sufinancirati gradnju pelješkog mostaDirektorica Europske banke za obnovu i razvoj Charlotte Ruhe otkrila je kak će u sljedećoj godini EBRD u Hrvatsku uložiti oko 250 milijuna eura.

Kako je istaknula u razgovoru za Poslovni dnevnik, ministar financija Ivan Šuker zamolio je banku da sudjeluje u privatizaciji hrvatskih hotela, što su u EBRD-u prihvatili. No, Ruhe nije željela otkriti o kojim će se hotelima raditi niti koliko planiraju uložiti.

"Spremni smo kreditima ojačati novi menadžment", rekla je za Poslovni Ruhe.

Osim u hotele, EBRD je spreman investirati i u banke, malo i srednje poduzetništvo, turizam, energetsku efikasnost i obnovljive izvore, ali će se fokusirati i na dovođenje fondova rizičnog kapitala.

Banke u Hrvatskoj i dalje zanimljive

Otkrila je i kako će sudjelovati u dokapitalizaciji Hrvatske poštanske banke, ali kako su pregovori još u tijeku nije željela otkriti u kojem iznosu.

Također, rekla je kako tri hrvatske banke razgovaraju sa EBRD o ulasku te banke u njihovu vlasničku strukturu, ali nije željela otkriti njihova imena.

EBRD već ima udio od 20 posto u PBZ-u i zadovoljni su sa porastom vrijednosti tog udjela. Iako ta banka ima praksu izaći iz poslovne banke nakon sedam godina, ne žuri im se otići iz PBZ-a. Među ostalim i jer je njihov udio tri puta vrijedniji no što su ga platili 2002. godine.

Na nagađanja da bi EBRD mogao financirati gradnju pelješkog mosta nakon ulaska Hrvatske u EU, Ruhe je samo odmahnula rukom i rekla kako to uopće ne razmatraju.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika