18.12.2009. / 12:57

Autor: Deutsche Welle

Okupljen specijalni odred za Hypo prijevare, najgora otkrića očekuju se u Hrvatskoj

Nakon što je objavljen članak o mutnim poslovima u Hrvatskoj - osobito kada je riječ o leasingu, u Austriji se sve glasnije čuje da bi se trebale promijeniti ovlasti pokrajina. Osobito Koruške - gdje je sjedište HGAA.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIonako loš imidž Koruške u Austriji, dodatno je narušila i kriza banke Hypo Group Alpe Adria. Rizični financijski potezi ove savezne zemlje poput finaciranje nepostojećih jahti u Hravstkoj, doveli su sada u pitanje i ovlaštenja pokrajinskih parlamenata. Stranka Zelenih zahtijeva tako imenovanje zastupnika za sva pravna i financijska pitanja pokrajine, predstavnici Narodne stranke predlažu komesara-nadzornika, a ne manjka ni onih koji tvrde kako je Korušku najbolje pokloniti Sloveniji.

"A da poklonimo Korušku Sloveniji?"

Najjužnija austrijska pokrajina ni do sada se u Beču i ostalim dijelovima Austrije nije mogla pohvaliti najboljim imidžom. No čini se da je skanadal oko Hypo-banke i njeno spašavanje od strane saveznih institucija, na neki način ipak prelilo čašu. Prema procjenama financijskih stručnjaka, intervencija kojom je banka spašena austrijske poreske obveznike koštat će četiri do pet milijardi eura, a ulje na vatru dodaju reakcije koruških političara iz tamo vladajućeg Saveza budućnosti Austrije (BZÖ), koji ovu akciju spašavanja u Koruškoj predstavljaju kao "uspjeh".

To ipak nije jedini razlog za ove najoštrije kritike iz Beča. U "Slučaju Hypo" savezna zemlja Koruška je kod te banke preuzela jamstva u vrijednosti od 18 milijardi eura i pored toga što godišnji proračun ove savezne zemlje iznosi samo dvije milijarde. "A onaj tko preuzme garancije koje su devet puta više od njegovih primanja, taj se čim prije treba prijaviti najbližoj ludnici", komentirao je tako predsjednik Austrijske gospodarske komore, Christoph Leitl.

Padale bi glave

Obrazlažući kako je eventualni bankrot Koruške u najgorem slučaju mogao značiti i bankrot na saveznom nivou te kako je spašavanje bilo neminovno, savezni ministar financija Josef Pröll ipak je spomenuo i mogućnost donošenja novog Ustavnog zakona koji bi jasno definirao omjere za jamstva koje smiju preuzimati savezne zemlje kod banaka. Za donošenje ovakvog zakona u austrijskom parlementu bila bi potrebna dvotrećinska većina, a ukoliko se savezna zemlja tih regulativa ne bi pridržavala, protiv nje bi pred ustavnim sudom bilo moguće podnijeti tužbu. To bi pak moglo voditi sve do toga da se pokrajinski premijer ukloni sa dužnosti.

Rasprava o reformi austrijskog federalizma, odnosno o ovlastima saveznih pokrajina i prije je bila tema, kako u medijima tako i u parlamentu. Nekada je dobar povod za takve rasprave uvijek bio tadašnji premijer Koruške, Jörg Haider. On je na primjer 2004. samostalno odlučio na svim benzinskim postajama smanjiti cijene goriva, čime je Koruška uštedjela pola milijarde eura. Haiderova popularnost u pokrajini je rasla, ali su taj minus kod isporučitelja na kraju ipak platile savezne institucije.

Preko Koruške narušen ugled Hrvatske

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaOštro je kritizirana i odluka koruške vlade da irskom zračnom prijevozniku Ryanair od 2007. do 2012. godine godišnje isplaćuje 260.000 do 370.000 eura samo da bi glavni grad Koruške, Klagenfurt bio jedna od njihovih odredišta. Popis ovakvih i sličnih "koruških uspjeha" je veoma dug, a posljedica jest da je danas svaki od 560.000 stanovnika Koruške saveznim institucijama dužan preko 2.200 Eura. Tako reakcije Beča i ostatka Austrije nakon skandala koruške Hypo Group Alpe Adria nikoga zapravo i ne iznenađuju.

Ovoga puta je, međutim, pored imidža Koruške narušen i ugled Hrvatske, jer se u gotovo svakom komentaru i izvještaju koji se tiče Hypo banke u istom dahu spominju i "bivši premijer Ivo Sanader, koji je navodno i sam posredovao u izdavanju kredita, za to ubirao visoke provizije, te Hypo banci u Hrvatskoj širom otvarao vrata" - makar bivši premijer Sanader prijeti zbog tih tvrdnji tužiti novinare. Ali se redovito spominje i "bivši general Vladimir Zagorec kome je Koruška navodno financirala poslove sa nekretninama i to u iznosu od ravno 260 milijuna eura." Tema je svakako i financiranje nepostojećih jahti.

Specijalci za Hypo banku

Svim tim poslovima će se sada baviti specijalna istraživačka jedinica (Sonderkommando), takozvana "Soko Hypo" i koji se sastoji od deset financijskih i gospodarstvenih stručnjaka. Podsjetimo, posljednja takva specijalna jedinica u Austriji je uspostavljena nakon što je po liberalizaciji graničnog prometa i nestanku "Šengenskih granica" u Beču iznenada porastao broj provala u kuće i stanove. Što se tiče Hrvatske, mediji navode kako još nitko nema konkretnih i pouzdanih podataka, ali su svi uvjereni kako će tek izaći na vidjelo ono najgore iz tih "dubioznih balkanskih prijevara".

No Hrvatska, reklo bi se, na svojoj strani ima austrijske savezne institucije i većinu u austrijskoj javnosti. A ta javnost, poput dekana bečkog pravnog fakulteta Heinza Mayera, ozbiljno razmišlja i o tome kako bi se Austrija mogla "riješiti cijele Koruške". "Parlament bi morao donijeti Ustavni zakon", objašnjava Mayer postupak izbacivanja Koruške iz zemlje, "a za taj zakon bi na referendumu morala glasati većina Austrijanaca - i to bi bilo to!"

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika