18.12.2009. / 15:01

Autor: Hina

Barbaso: Europa ove zime bolje pripremljena za eventualnu plinsku krizu

Popijač je kazao kako će Ministarstvo gospodarstva danas razgovarati s predstavnicima distributera te u sklopu toga "mogućnostima posizanja za određenim rezervama u okviru njihovih raspoloživih potencijala"

Fabrizio BarbasoFabrizio BarbasoOve zime Europa se bolje pripremila za eventualnu krizu u opskrbi plinom, pa situacija nije tako ozbiljna i dramatična kao prošle zime kada je zbog sukoba Ukrajine i Rusije došlo do prekida isporuke ruskog plina, izjavio je danas zamjenik glavnog direktora Opće uprave za energetiku i promet Europske komisije Fabrizio Barbaso.

Europa ovoga puta ima veće zalihe plina u skladištima, također smo osigurali povratni tijek plina putem interkonekcija, a i spot tržište za plin osiguralo je veće količine plina, rekao je Barbaso nakon završetka Sedmog ministarskog vijeća Energetske zajednice koje je održano u Zagrebu.

Sudionicima sastanka, na kojem su bili predstavnici 23 zemlje, ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan rekao je da Ukrajina ima osigurana sredstva za plaćanje plina ruskom Gazpromu, a postoji i bilateralni ugovor ukrajinskog Naftagasa i Gazproma, što će olakšati praćenje njihova ponašanja, napomenuo je Barbaso.

Hrvatska poduzima sve

Hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač dodao je kako i Hrvatska poduzima sve potrebno da bi osigurala nesmetanu opskrbu plinom.

Snažno surađujemo s tvrtkom Prirodni plin kao nositeljem dobave i Inom da se na svim mogućim dobavnim pravcima osiguraju dovoljne količine plina za zadovoljavanje naših potreba, istaknuo je Popijač.

Ministar gospodarstva dodao je kako je nedavno razgovarao i s talijanskom kompanijom Eni da u slučaju problema tijekom vršnih opterećenja omogući Hrvatskoj dodatnu količinu plina iz zajedničkog plinskog izvora na sjevernom Jadranu, te mu je obećano da neće biti problema.

Isto tako očekujemo od Prirodnog plina i Ine da osiguraju dodatne količine plina putem dobavnog pravca preko Slovenije, kazao je.

Cijene plina poznate sljedeći tjedan

Iduće godine bit će dovršen projekt izgradnje plinovoda od Donjeg Miholjca prema mađarskoj granici, čime bi bio riješen problem dobavnih pravaca, a također će se intenzivnije raditi na otvaranju novih skladišta, najavio je Popijač.

U vezi utvrđivanja cijene plina za kućanstva, Popijač je kazao kako će Ministarstvo gospodarstva danas razgovarati s predstavnicima distributera te u sklopu toga "mogućnostima posizanja za određenim rezervama u okviru njihovih raspoloživih potencijala".

Ministarstvo će prijedloge cijena koje iznesu distributeri poslati na razmatranje Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji, a nakon što dobije odgovor tijekom slijedećeg tjedna definirat će svoje stajalište, rekao je ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva Branimir Horaček.

Na današnjem Sedmom ministarskom vijeću Energetske zajednice u članstvo Zajednice primljene su Ukrajina i Moldavija.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika