18.12.2009. / 15:13

Autor: Hina

Nemaju Šukera u Vladi: Njemačka unatoč rekordnom zaduženju smanjuje poreze

"Zakon za ubrzanje gospodarskog rasta je pravi potez u trenutku kada se gospodarstvo oporavlja i on će mu pomoći da bolje podnese posljedice krize", rekao je obraćajući se Bundesratu savezni ministar financija Wolfgang Schaeuble

Angela MerkelAngela MerkelZa razliku od hrvatske vlade koja u krizi povećava PDV i uvodi nove poreze većina europskih zemalja krenula je upravo suprotnim smjerom . Posljednja u nizu zemalja koje su odlučile smanjiti poreze je Njemačka čiji je Dom saveznih pokrajina njemačkog parlamenta, Bundesrat, prihvatio u petak sporni zakon za ubrzanje gospodarskog rasta koji predviđa porezne olakšice u visini od 8,5 milijardi eura godišnje.

Zakon koji od početka sljedeće godine previđa porezne olakšice za obitelji, poduzetnike, nasljednike i hotelijere prihvaćen je tijesnom većinom glasova predstavnika pokrajina u kojima su na vlasti demokršćani ili demokršćansko-liberalne vlade. Savezne pokrajine u kojima su na vlasti socijaldemokrati glasovale su protiv ovog zakona.

Dogovor u zadnji čas

Do posljednjeg trenutka nije se znalo hoće li demokršćansko-liberalne savezne pokrajine prihvatiti sporni zakon demokršćansko-liberalne vlade Angele Merkel. Dogovor između predstavnika vlade i pokrajina postignut je u četvrtak navečer.

Savezne pokrajine su se protivile smanjenju poreza iz bojazni da bi to dodatno moglo utjecati na ionako loše financijsko stanje u kojem se nalaze gradovi i općine. Vlada je saveznim pokrajinama zauzvrat obećala značajne ustupke, između ostalog i u financiranju obrazovanja i socijalne pomoći, što je inače u nadležnosti saveznih pokrajina.

Sporni zakon kojim vlada Angele Merkel, unatoč rekordnom novom zaduženju za sljedeću godinu od gotovo 100 milijardi eura, poreznim olakšicama želi podržati unutarnju potrošnju i investicije, što bi trebalo pomoći gospodarstvu u prevladavanju posljedica globalne krize.

Smanjen PDV za hotelijere

"Zakon za ubrzanje gospodarskog rasta je pravi potez u trenutku kada se gospodarstvo oporavlja i on će mu pomoći da bolje podnese posljedice krize", rekao je obraćajući se Bundesratu savezni ministar financija Wolfgang Schaeuble (Kršćansko demokratska unija CDU)

On je obranio i, od oporbe žestoko kritizirano, smanjenje poreza na dodanu vrijednost za hotelijere sa sadašnjih 19 na 7 posto.

"Ovakvo pravilo je na snazi u 21 od 27 zemalja EU-a", rekao je Schaeuble.

Njemački hotelijeri su pozdravili odluku o smanjenu poreza te su najavili sniženje cijena usluga.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika