18.12.2009. / 20:30

Autor: Totalsport

CAS odbio zahtjev kolegica Marion Jones iz olimpijskih štafeta

Međunarodni sportski sud (CAS) na preliminarnom je ročištu u petak odlučio odbiti žalbu američkih atletičarki iz dvije štafete kojima su oduzete medalje osvojene na Olimpijskim igrama u Sydneyju

Marion JonesMarion JonesMeđunarodni sportski sud (CAS) na preliminarnom je ročištu u petak odlučio odbiti žalbu američkih atletičarki iz dvije štafete kojima su oduzete medalje osvojene na Olimpijskim igrama u Sydneyju.

Jearl Miles-Clark, Monique Hennagan, LaTasha Colander Clark i Andrea Anderson su američke atletičarke koje su na Olimpijskim igrama u Sydneyju osvojile zlatnu medalju u štafeti 4x400 metara. Chryste Gaines, Torri Edwards, Nanceen Perry i Passion Richardson su, pak, osvojile broncu na istome natjecanju u štafeti 4x100 metara.

Međutim, sve te djevojke imale su jednu veliku nesreću. U sastavima njihovih štafeta našla se i Marion Jones!

Poznato je da je Jones tek 2007. godine priznala kako je koristila doping tijekom Igara u Sydneyju, zbog čega su joj oduzete sve medalje s Igara u Sydneyju, zlata na 100, 200 i štafeti 4x400 metara, te bronce u skoku u dalj i na 4x100 m. Ostalo je dvojbeno pitanje koliko je pošteno oduzeti medalje i američkim atletičarkama iz dvije štafete koje ništa nisu skrivile i do svojih su odličja stigle na sportski, pošten način.

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet (IOC) je odlučio 2008. godine da će i one ostati bez medalja. Zlatna medalja u štafeti 4x400 metara pripala je tako Jamajci, koja je u Sydneyju osvojila drugo mjesto, srebro Rusiji, a bronca Nigeriji. Brončanu medalju na 4x100 metara osvojila je naknadno štafeta Francuske.

Američke atletičarke iz dviju štafeta koje su ostale bez svojih medalja uputile su žalbu Međunarodnom sportskom sudu, tražeći da se primijeni pravilo zastare budući da je prošao rok od tri godine nakon ceremonije proglašenja pobjednika. No, CAS tvrdi da u ovakvim slučajevima nema zastare.

Međutim, odluka CAS-a još uvijek nije i konačna presuda, budući da će se glavno saslušanje i ročište po ovome pitanju održati tek sljedeće godine. Cijela priča mogla bi potrajati još dugo…

Vezane vijesti

Bolt: Nitko u Londonu nema šanse protiv mene!

Bolt: Nitko u Londonu nema šanse protiv mene!

Najbrži čovjek svijeta Usain Bolt "obavijestio" je sve konkurente na predstojećom Olimpijskim igrama u Londonu da nemaju što tražiti protiv njega u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika