19.12.2009. / 09:47

Autor: Hina

Australski sud: Kapetan Dragan je počinio ratni zločin mučenja i silovanja

U neuobičajenom pravnom potezu, piše The Age, sutkinja Latham zapravo je presudila o istinitosti svjedočenja ključnih svjedoka o Vasiljkovićevim ratnim aktivnostima i prije no što je hrvatski kazneni sud za to imao prilike

Australski državljanin Dragan Vasiljković, čije je izručenje tražila Hrvatska zbog ratnih zločina, počinio je ratni zločin mučenja, utvrdila je australska sutkinja odbacivši tužbu za klevetu koju je Vasiljković podignuo protiv australskoga izdavača Nationwide News, izvijestio je na svojim internetskim stranicama australski list The Age.

Sutkinja vrhovnog suda Novog Južnog Walesa Megan Latham u petak je rekla da je na temelju iskaza troje "vjerodostojnih i pouzdanih svjedoka" utvrdila da je Vasiljković "mučio i počinio ratni zločin mučenja", navodi list.

Ona je također prihvatila da je svjedokinja iz Bosne i Hercegovine na sydneyskom sudu točno identificirala Vasiljkovića kao osobu koja ju je, kako je tvrdila, u više navrata silovala u jednom hotelu u Bosni 1992. godine.

Tom presudom Latham je odbila Vasiljkovićevu tužbu za klevetu protiv australskog izdavača Nationwide News koji izdaje i list The Australian.

Australci 'presudili' Draganu prije hrvatskih vlasti

U neuobičajenom pravnom potezu, piše The Age, sutkinja Latham zapravo je presudila o istinitosti svjedočenja ključnih svjedoka o Vasiljkovićevim ratnim aktivnostima i prije no što je hrvatski kazneni sud za to imao prilike.

"Sustavno zlostavljanje i ponižavanje nad onima koje je tužitelj (Vasiljković) nastojao kazniti i podčiniti u skladu je s izraženim tužiteljevim ciljem da otjera ne-Srbe iz krajine", rekla je sutkinja Latham.

Vasiljković je izvan zgrade suda ovu presudu ocijenio sramotnom, a svjedoke nazvao lašcima i najavio žalbu, izvijestio je australski The Age.

Hrvatska je u drugom sudskom procesu tražila izručenje bivšega zapovjednika paravojnih srpskih postrojba Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao "kapetan Dragan".

Vasiljković je uhićen u Sydneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Odbijen zahtjev za izručenje

Australski savezni sud u veljači 2009. odbio je Vasiljkovićevu žalbu na prvostupanjsku odluku područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Sudac Dennis Cowdroy tada je odbio žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju.

No, u rujnu je australski savezni sud usvojio Vasiljkovićevu žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, zaključivši da utemeljeno vjeruje da bi u Hrvatskoj mogao biti kažnjen ili zatvoren zbog svoje nacionalnosti ili političkog mišljenja.

Nakon toga Visokom australskom sudu upućen je zahtjev za dozvolu ulaganja žalbe na presudu kojom se sprječava Vasiljkovićevo izručenje.

Vezane vijesti

Uskoro i na sudu: Kapetan Dragan krajem veljače ili početkom ožujka u...

Uskoro i na sudu: Kapetan Dragan krajem veljače ili početkom ožujka u Hrvatskoj?!

Krajem veljače i početkom ožujka očekuje se izručenje Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića zvanog Kapetan Dragan, kojega se sumnjiči za ratne zločine nad… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 19.12.09. 11:50

Ovaj "junak" se vadi da ne bi u Hrvatskoj imao pošteno suđenje! A njegove žrtve vrište od bola! PA kome je ovaj junak sudio?! Bilo je metak u čelo ili nož u grlo od onih kojima je zapovijedao! Interesantno je kako se ratni zločinci i kriminalci, putem svojih do jaja preplaćenih odvjetnika znaju pozivati na ovo i ono! Pa neka mu onda sude u Australiji kad kod nas ne valja! A Australija ga pusti na slobodu da igra golf! E moj Dragane, nije još gotovo kako si mislio!


registracija
11/12/09

excalibur, 19.12.09. 11:58

Hrvatska nikako ne smije pustiti ovaj slučaj u zastaru ili zaborav jer ova presuda ide na ruku hrvatskom zahtjevu za izručenjem ovog ratnog zločinca. Nisam pravnik ali logika upućuje da bi ovo moglo biti odlučujuće glede izručenja.


registracija
30/9/09

davor12345, 19.12.09. 15:22

Griješiš brate! Nema ti tu logike! On je sumnjiv (i trenutno nevin), no po ocjeni vjerojatno totalno neovisnog suca u Australiji ne smije biti izručen u tamo neku Hrvatsku jer u tamo nekoj Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje, jer je brat Srbin koga braća Hrvati samo zato mrze. To ne znači da on nije radio silovanja i ostale ratne zločine kako je utvrdio ovaj drugi sud. Ipak, priča oko njega nije gotova (još)! Naši samo trebaju biti uporni i tražiti ga i ima šanse da ga nekad i dobijemo (možda). Jer kad budemo u Europskoj uniji, imat ćemo poštenije sudstvo, nadam se dovoljno pošteno za sud za izručenje iz Australije. Mister Darling, you are wellcome!


registracija
16/11/09

simo, 19.12.09. 15:23

excalibure,vidimo mi da ti nisi pravnik.Jer da jesi, znao bi da Zločin kao i ratni zločin ne zastarjeva.
Ali nama to svejedno ništa ne znači,niti mi imamo ikakav utjecaj na daljnji razvoj situacije.Iz političke svakodnevice se vidi koliki mi utjecaj imamo na vlastitu politiku a kamoli šire.Još kada se uz pojedine novinare kao i glasnu manjinu jave oni koji nikada nisu prihvatili Hrvatsku kao svoju domovinu,rezultat je više nego jasan.


registracija
16/11/09

simo, 19.12.09. 15:34

Mi nemožemo dobiti ni svoje građane iz susjedne nam Bosne i Hercegovine a kamoli Srbina iz Australije.A kada ga i AKO dobijemo onda ga nesmijemo osuditi kao ni onog Španovića
dopremljenog iz Britanije.
To je rezime.


registracija
16/11/09

simo, 19.12.09. 15:50

A kada bi se i pokušali tvrdo postaviti u zaštiti pravde spram žrtava,onda bismo od te Europske unije bili proglašeni extremima koji vode državu u izolaciju.Na opće zadovoljstvo one manjine kojoj je Hrvatska Maćeha.Baš kao i pojedinih novinara i madija.Pogotovo onih poput Malića koji su bili jako bliski sa britanskom špijunkom mrežom.Samo ima jedna velika razlika oni (Britanci) rade svoj posao a Malić nije špijun, on je doušnik i izdajnik.


registracija
16/11/09

simo, 19.12.09. 16:07

I to je bilo jasno i nedvosmisleno dokazano,zato ga i ljuti ta istina.I Tuđman je vodio zemlju u "izolaciju" kao i Sanader nedavno kada je tvrdo stao u obranu nacionalnih interesa glede Hrvatsko-Slovenske granice.To su sve propale teze proizašle iz medisko političke kuhinje onih koji nisu imali snage i hrabrosti u borbi za stvaranju ove zemlje.Tako se naprimjer Damir Kain pohvalio pred milijunskim auditorijem u emisiji Otvoreno ,kako je majka,bacila ušteđevinu na stol i rekla Damirovom bratu bježi sine iz zemlje.Takvi nam danas kroje politiku i govore o domoljublju.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 19.12.09. 21:17

Doci iz daleke Australije u Hrvatsku i praviti zlocine u ime Velike Srbije,govori sve o ludackom mozgu tog nakaradnog stvora.Za nesto sto on uopce ne zna.Ali srbski mozak misli sasvim drugacije,zlocin je na prvom mjestu onda razum.


registracija
4/12/09

pajto, 19.12.09. 22:46

Ajme ljudi moji...prvo pogledajte ko je koga tuzio...pa ko mora da izbegne visemilionske odstete platiti ,i napokon da nije bilo tih novina on ne bi bio uocen,e sad dali bi te novine potplatili nekog laznog svedoka da bi ustedeli,pitanje je sada...Dragan je profesionalni vojnik,u Hagu mu nikad nece oprostiti sto ih je nasankao u procesu protiv Milosevica i eto vraga...


registracija
3/12/09

dajbozepameti, 21.12.09. 19:27

hrvati su najhraabriji narod na svetu, ne zato sto se nikog ne boje, vec zato sto se niceg ne stide


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika