19.12.2009. / 10:54

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Epilog summita u Kopenhagenu: Zbog velikih sila jedno veliko ništa

Švedski ministar zaštite okoliša Andreas Carlgren, koji je pregovarao u ime 27-člane Europske unije, predbacio je krivnju za dovođenje dogovora u slijepu ulicu na Kinu zbog "opetovanog blokiranja" i SAD zbog zakašnjelih prijedloga

Pregovori o kontroli globalnog zagrijavanja na UN-ovoj konferenciji u Kopenhagenu završili su bez postizanja obvezujućeg sporazuma.

Sudionici UN-ove konferencije o klimatskim promjenama "primili su u subotu ujutro na znanje" Sporazum iz Kopenhagena o klimatskim promjenama, , omogućivši na taj način da on postane operativan, prenose agencije.

Činjenica da je sporazum "primljen na znanje", daje mu dovoljno legalan status da bi postao operativan i bez potrebe odobrenja svih zemalja sudionica, pojasnio je za France presse jedan od sudionika konferencije.

Dokument nije usvojen konsenzusom jer su neke zemlje bile nezadovoljne zato što nisu precizirani obvezujući rokovi i količine smanjivenja emisije štetnih plinova. O tim rokovima će se nastaviti pregovarati.

Drugim riječima, sporazumu iz Kopenhagena predstoji tek još jedna godina pregovora.

Dogovoreno je povećanje financiranja borbe protiv zagađenja na 30 milijardi dolara za iduće tri godine, te cilj od 100 milijardi dolara pomoći nerazvijenim zemljama za borbu protiv uzroka i posljedica globalnog zagrijavanja do 2020.

Švedski ministar zaštite okoliša Andreas Carlgren, koji je pregovarao u ime 27-člane Europske unije, predbacio je krivnju za dovođenje dogovora u slijepu ulicu na Kinu zbog "opetovanog blokiranja" i SAD zbog zakašnjelih prijedloga.

Američki predsjednik Barack Obama postigao je zasebni sporazum s velikim zemljama u razvoju, uključujući Kinom, o smanjenju stakleničkih plinova.

Da je sve pošlo po zlu, odnosno van predviđenog plana, bilo je posebice vidljivo tijekom jučerašnjeg dana.

Deklaracija koja ne znači gotovo ništa

Deklaracija na kraju, slažu se brojni kritičari događanja u Kopenhagenu, ništa ne rješava po pitanju ozbiljnog problema za čovječanstvo, već samo najavljuje eventualne pomake koji bi se mogli dogoditi na nekim sljedećim summitima, jer ne predviđa nikakve konkretne mjere. Ovaj nadasve manjkavi sporazum trebao je jučer biti potpisan već u 15 sati, ali to se na kraju, bez ikakvih suvislih objašnjenja, nije dogodilo.

Vođe 20-ak svjetskih zemalja, među kojima su SAD, Kina, Indija i Brazil, tri su se put sastali na mini ssummitima u nastojanju da postignu barem nacrt zajedničke deklaracije o temeljnim načelima borbe protiv klimatskih promjena, jer su nade u detaljniji i sveobuhvatniji sporazum praktički nestale.

U gotovo istom su se sastavu prvi put našli neposredno prije ponoći, uoči dolaska u Kopenhagen američkog predsjednika Baracka Obame, a ishod dvosatnih razgovora je bio poziv pregovaračkim timovima da do jutra dogovore politički kompromis o načinima borbe protiv globalnog zatopljenja, o kojem bi onda raspravljali vođe više od 120 zemalja koji se nalaze u Danskoj.

No, pregovarači nisu uspjeli prevladati ključne točke razmimoilaženja SAD-a i zemalja u razvoju, pa su se vođe 20-ak zemalja ponovno okupili početkom jučerašnjeg dana, nastojeći dogovoriti završnu izjavu paragraf po paragraf.

No, i taj je sastanak okončan bez rezultata, pa je poslijepodne počeo i treći, za koji su se svjetska javnost, ali i vođe stotinjak zemalja na summitu, nadali da će uroditi uspjehom.

"Očito je da smo potcijenili teškoće s kojima se suočavamo u nastojanju da postignemo, čak i ne pravno obvezujući sporazum, nego opću deklaraciju", izjavio je na summitu ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

'Nečasni dogovor svjetskih sila'

Neizmjerno je važno da svaka zemlja ostavi po strani svoj egoizam i da surađuje s drugima na dobrobit naše djece i unuka, rekao je u petak u Kopenhagenu japanski premijer Yukio Hatoyama.

Političar koji od stupanja na položaj u kolovozu iskazuje golemo zanimanje za klimatska pitanja tako je uputio poziv očajnika u trenucima kad sve ukazuje na to da će se klimatska konferencija završiti potpunim neuspjehom, pojačavši ga ocjenom kako bi se svjetski čelnici koji su se okupili u Kopenhagenu pokazali "nečasnima" ako ne uspiju postići dogovor.

"Od nas se očekuje da postignemo čvrsti politički dogovor, pa bio on i nesavršen", rekao je Hatoyama.

A taj je dogovor, po svim pokazateljima, još jako daleko od ostvarenja, iako je petak trebao biti dan u kojem će dvotjedna konferencija o klimatskim promjenama uspješno završiti.

"Za neuspjeh u Kopenhagenu kriva je volja zemalja predvođenih imperijalističkom vladom SAD-a. Obama je danas rekao da ne želi razgovarati, nego djelovati. Neka potpiše Kyoto i novac iz ratova u Afganistanu i Iraku usmjeri na spašavanje života", kazao je tijekom jučerašnjeg dana Hugo Chaves

Vezane vijesti

Rukometna LP: Kopenhagen izbacio Barcelonu

Rukometna LP: Kopenhagen izbacio Barcelonu

Prvo iznenađenje u četvrtfinalu rukometne Lige prvaka dogodilo se u Barceloni gdje istoimeni domaćin i branitelj naslova nije uspio nadoknaditi… Više

Komentari

registracija
11/12/09

excalibur, 19.12.09. 12:02

Hugo Chaves je savjest nehumane i egostične politike bogatih zemalja (ponajprije SAD) a ceh će platiti naši unuci - nestankom ljudske vrste!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika