19.12.2009. / 21:40

Autor: Totalsport

SP klubova: Messi donio veliko slavlje Barçi

Nogometaši Barcelone osvojili su, napokon, i Svjetsko klupsko prvenstvo. U finalu su s 2-1, nakon produžetaka, bili bolji od argentinskog Estudiantes La Plate

Lionel Messi i Sepp BlatterLionel Messi i Sepp BlatterNogometaši Barcelone osvojili su, napokon, i Svjetsko klupsko prvenstvo. U finalu su s 2-1, nakon produžetaka, bili bolji od argentinskog Estudiantes La Plate.

Prošle dvije godine su ovo natjecanje osvajali europski klubovi (Milan i Manchester United), a posljednji put je neki južnoamerički klub slavio 2006. godine. U pitanju je bio brazilski Internacional koji je tada, s 1-0, pobijedio Barcelonu predvođenu Ronaldinhom, Decom i ostalima.

Činilo se da će katalonska generacija s Messijem, Ibrahimovićem, Xavijem i ostalima također biti poražena u finalu. Sve do 88. minute je pogodak glavom 24-godišnjeg Argentinca Maura Bosellija, kada je nadskočio obranu Barcelone, bio jedini na utakmici, no tada se ukazao mladi Pedro i ponovno postao Barcelonin spasitelj.

Glavom je prebacio vratara argentinske momčadi dvije minute prije kraja, a podsjetimo da je još u polufinalu taj momak postavio apsolutni rekord, jer je u jednoj sezoni postigao barem jedan pogodak u šest različitih natjecanja (Primera, Kup kralja, španjolski Superkup, Liga prvaka, europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo).

Da svih tih šest natjecanja Barcelona i osvoji potrudio se službeno najbolji igrač na svijetu Leo Messi. Ubačenu loptu s lijeve strane, u 110. minuti, Messi je dočekao prsima, te u trku tim dijelom tijela udario, a lopta je završila u mreži za konačnih 2-1.

Barcelona je, inače, bila bolja momčad na travnjaku. Shodno svojoj igri su imali loptu većim dijelom u svom posjedu, pleli su mrežu oko argentinski vratiju, ali su konkrenti postali tek od 88. minute. Najviše puta se u šansi nalazio Zlatan Ibrahimović, ali je uporno propuštao prilike i tako držao nervozu među suigračima i navijačima Barcelone.

Sve se moglo okrenuti u 120. minuti kada je Juan Sebastian Veron nabacio loptu, a nakon što ju je netko u buketu igrača udario glavom, završila je tik uz stativu Barceloninih vratiju. Katalonsko slavlje tada je moglo početi...

Messi najbolji igrač turnira

Logičnim putem Argentinac Lionel Messi je proglašen najboljim igračem završenog Svjetskog klupskog prvenstva u kojem je naslov osvojila Barcelona.

Prvi put su u povijesti nogometaši Barcelone osvojili ovaj trofej, a isto tako su došli do povijesnog rekorda. U jednoj sezoni su osvojili šest različitih trofeja: španjolsku Primeru, Kup kralja, španjolski Superkup, Ligu prvaka, europski Superkup i sada ovo Svjetsko klupsko prvenstvo. U finalu su, podsjetimo, bili bolji od argentinskog Estudiantes La Plate 2-1.

Barça je bila na rubu poraza, ali je u 88. minuti Pedro izjednačio na 1-1, a potom je "svojima" presudio Leo Messi u 110. minuti pogotkom prsima.

Messi je ponio epitet najboljeg igrača turnira (Golden ball). "Srebrnu loptu" je dobio Juan Sebastian Veron, iskusni 34-godišnji nogometaš Estudiantesa, a "brončanom" je nagrađen Xavi.

Recimo da je najbolji strijelac turnira Brazilac Denilson iz redova trećeplasiranih Pohang Steelersa, koji je postigao četiri pogotka u tri nastupa.

SP klubova, finale:

Barcelona - Estudiantes 2-1, 1-1 (Pedro 88, Messi 110 / Boselli 37)

za treće mjesto:

Pohang Steelers - Atlante 1-1, 4-3 nakon kaznenih udaraca (Denilson 43 / Marquez 46)

Vezane vijesti

Endesa: Prvak će biti odlučen u petoj utakmici

Endesa: Prvak će biti odlučen u petoj utakmici

Košarkaši Barcelone izborili su odlučujuću petu utakmicu finala doigravanja španjolskog prvenstva. U srijedu su u četvrtom dvoboju u Madridu svladali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika