20.12.2009. / 12:30

Autor: Nacionalova redakcija

Borba protiv mafije: Croatia osiguranje zbog prijevara gubi 250 milijuna kn godišnje

Sistem prijevare je prema svemu sudeći poprilično uhodan, a u njemu sudjeluju korumpirani prometni policajci, procjenitelji iz vlastitih redova, prevaranti i serviseri. Naravno, svaki od nabrojenih pojedinaca ima svoj udio u prijevari, nakon što vlasnik police osiguranja, najčešće od autoodgovornosti i kasko polica, podnese lažnu prijavu

Predsjednika Uprave Hrvoje VojkovićPredsjednika Uprave Hrvoje VojkovićRukovodstvo Croatia osiguranja prema svemu sudeći ima i većih problema od nedavnog otkrića da je u poslovanju Croatia leasinga nestalo 17 milijuna kuna. Ti problemi odnose se na isplatu lažnih šteta, koje godišnje ovo državno osiguravajuće društvo košta i do 250 milijuna kuna gubitka. Kada bi se isplate CO-a usporedile s drugim osiguravateljskim kućama, onda se dođe do 30 posto većih isplata u prosjeku, što je prema pisanju Jutarnjeg lista rezultat sprege kriminalaca i korumpiranih zaposlenika iz same kuće.

Zbog toga posljednjih godinu dana radna skupina sastavljena od službenika Hanfe, DORH-a i krim policajaca pomno analizira svaku prijavu štete. Riječ je o radnoj skupini koja je okupljena na prijedlog rukovodstva Croatia osiguranja, počevši od predsjednika Uprave Hrvoja Vojkovića, pa do predsjednika Nadzornog odbora Croatia osiguranja, Ivana Šukera.

Sistem prijevare uhodan

Sistem prijevare je prema svemu sudeći poprilično uhodan, a u njemu sudjeluju korumpirani prometni policajci, procjenitelji iz vlastitih redova, prevaranti i serviseri. Naravno, svaki od nabrojenih pojedinaca ima svoj udio u prijevari, nakon što vlasnik police osiguranja, najčešće od autoodgovornosti i kasko polica, podnese lažnu prijavu.

"Takozvani built-up claim (napuhavanje štete) lakše se čini kod šteta na osobama jer tu novčani ekvivalent nije fiksan", objašnjava Jutarnjem listu Hrvoje Odak iz Croatia osigiuranja. Sa varalicama navedenog profila CO se bori i angažmanom privatnih detektiva.

"Ako osoba tvrdi da je u nesretnom slučaju ostala teško nepokretna i mora se služiti štakama, a detektiv je snimi kako s lakoćom hoda - osiguravatelj to zna cijeniti", objašnjava diplomirani kriminalist Siniša Patačko, direktor Privatne izvještajne agencije (PIA).

Vezane vijesti

J. Kosor prekršila vlastiti antikorupcijski program

J. Kosor prekršila vlastiti antikorupcijski program

Gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2" bivši čelnik Croatia osiguranja, Damir Mihanović javno je ispričao sve o aferi Fimi media koju je razotkrio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika