20.12.2009. / 14:11

Autor: Hina

Beatifikacija Pija XII: Izraelci za provjeru sumnje o pasivnosti tijekom holokausta

Tog "ratnog" papu židovske skupine su još šezdesetih optuživale da se pravio da ne vidi holokaust te su zatražile da se zamrzne proces dok ne bude proučeno još arhiva iz Drugoga svjetskoga rata i rasvijetli njegova uloga

Foto: WikipediaFoto: WikipediaIzraelci su u nedjelju od Vatikana zatražili otvaranje arhiva o Drugome svjetskom ratu, nakon jučerašnje odluke pape Benedikta XVI. da primakne Pija XII. (1939.-1958.) korak bliže beatifikaciji, s obzirom na to da ga mnogi optužuju za iznimnu pasivnost tijekom holokausta.

"Proces beatifikacije nas se ne tiče, to je pitanje koje je važno samo Katoličkoj crkvi. No kada je riječ o ulozi Pija XII., mislimo kako je na povjesničarima da procijene kakva je bila njegova uloga te stoga od Vatikana tražimo otvaranje arhiva o Drugome svjetskom ratu", kazao je za France presse glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

Benedikt XVI. potpisao je u subotu uredbu kojom se Piju XII. i Ivanu Pavlu II. priznaju "herojske vrijednosti" života u vjeri, što im najprije donosi titulu "časnih". Do beatifikacije, odnosno proglašenja blaženicima, Ivanu Pavlu II. i Piju XII. ostaje svjedočanstvo o jednom čudu. Nakon beatifikacije potrebna je potvrda o još jednom čudu prije proglašenja svetim. Prema pisanju agencija, očekuje se da će Ivanu Pavlu II. prvo čudo biti potvrđeno već sljedeće godine.

Ratni papa

I dok Ivanu Pavlu II. praktički ništa ne stoji na putu prema svetosti, proces kanonizacije Pija XII. mogao bi biti problematičan. Tog "ratnog" papu židovske skupine su još šezdesetih optuživale da se pravio da ne vidi holokaust te su zatražile da se zamrzne proces dok ne bude proučeno još arhiva iz Drugoga svjetskoga rata i rasvijetli njegova uloga.

Kongregacija za kauze svetaca još je prije dvije godine papi Benediktu dala na potpis uredbu o herojskim vrijednostima Pija XII., ali je on tada odlučio "uzeti vremena za promišljanje".

Vatikanska arhiva bit će na raspolaganju najranije 2013., kako je prošle godine rekao rabin David Rosen koji je sudjelovao u pregovorima o "temeljnom sporazumu" o uspostavljanju, 1993. diplomatskih odnosa između Izraela i Svete Stolice. Prošle je godine izraelski ministar za socijalna pitanja Yitzhak Herzog ocijenio kako je "plan kojim bi se Pija XII. u dogledno vrijeme trebalo proglasiti svecem - neprihvatljiv"

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 20.12.09. 17:00

Mislim da bi se Židovi kroz povijest trebali zapitati odakle tolika mržnja raznih naroda prema njima.Njihov progon i protjerivanje počelo je davno,davno prije Hitlera i Nacističke njemačke.A svojom današnjom agresorskom i okupaciskom politikom pokazuju Fašističku tendenciju koja uvelike briše bilo kakove tragove vjerodostojnosti.
Stoga sam potpuno siguran da svoje žrtve koriste za političke ciljeve,što se može okvalificirati kao posebno zla i besćutna pojava.Tim više se čudim njihovoj potrebi za kolektivnim zažaljevanjem..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika