20.12.2009. / 19:17

Autor: Hina

Ljubljana: Ne blokiramo Hrvatsku u tri poglavlja, ona samo još nisu spremna

"Ranije nismo dopuštali otvaranje većine poglavlja zbog dokumenata koji su prejudicirali granicu, a ova tri poglavlja u ponedjeljak neće biti na dnevnom redu jer još nisu spremna za otvaranje", rekao je Žbogar

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarNa pristupnoj konferenciji s Europskom unijom Hrvatska u ponedjeljak neće moći otvoriti tri poglavlja zbog sadržajnih rezervi Slovenije, ali nije riječ o novoj blokadi, rekao je u nedjelju za Slovenski radio slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

"Ne radi se o blokadi nego o procesu usklađivanja tog pitanja, a još nismo postigli točku u kojoj bismo imali rješenje", rekao je Žbogar u nedjelju za Slovenski radio, tumačeći da postoji razlika između prijašnjeg blokiranja većine pregovaračkih poglavlja Hrvatske zbog stava Ljubljane da je u njima prejudicirano granično pitanje i sadašnje situacije nakon što je prijašnji spor riješen dogovorom o arbitraži.

'Poglavlja nisu spremna za otvaranje'

"Ranije nismo dopuštali otvaranje većine poglavlja zbog dokumenata koji su prejudicirali granicu, a ova tri poglavlja u ponedjeljak neće biti na dnevnom redu jer još nisu spremna za otvaranje", rekao je Žbogar.

Žbogar je to izjavio i u vezi s napisom bruxelleskog tjednika "European Voice", u kojem je stajalište Ljubljane kritizirao i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, nazvano je "novim načinom blokiranja Hrvatke" nakon što se činilo da je Slovenija deblokirala hrvatske pristupne pregovore.

Žbogar nije pojasnio sadržajne razloge za rezerve na poglavlja Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo, ali je dodao da Slovenija ima pravo izricati sadržajne rezerve na pojedina poglavlja kao i svaka ravnopravna članica EU-a budući da se potpisivanjem arbitražnog sporazuma nije odrekla tog prava. Slovenski šef diplomacije ocijenio je da bi do pomaka o pitanju slovenskih sadržajnih prigovora moglo doći uskoro.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 20.12.09. 20:56

A ja ne mogu otvoriti Ožujsko pivo jer sam izgubio otvarač koji sam imao i prošle godine ali ove ga nemam jer sam ga negdje zagubio još od jučer negdje u podrumu kad sam htio otvoriti to pivo ali nisam uspio jer nisam nigdje mogao naći taj otvarač koji inače služi za otvaranje piva ukoliko ga imate, no ja ga nemam jer sam ga izgubio i ne mogu ga nikako naći iako sam uložio toliki trud.


registracija
29/11/09

Ivis, 21.12.09. 01:44

Hej Hudici! Tko Vas "pokvarenjake" nezna, skupo bi vas platio, ali to ne pali u nas Hrvata, a izgleda i malo dalje. Govno smrdi, cak i zamrznuto. JADNI STE,stvarno jadni!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika