20.12.2009. / 19:59

Autor: Hina

HND: Agencija za elektroničke medije umiješala se u uređivanje Nove TV

HND drži da se opomenom na to što je Nova TV - zbog razumljivih profesionalnih, novinarskih razloga - podijelila kandidate u dvije jakosne skupine, Agencija za elektroničke medije zapravo umiješala u uređivačku slobodu kreiranja programa Nove TV

Zdenko DukaZdenko DukaHrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je danas duboko žaljenje što je Nova TV nakon opomene Agencije za elektroničke medije, ali i stajališta Državnog izbornog povjerenstva, bila prisiljena otkazati završno sučeljavanje predsjedničkih kandidata koje je bilo predviđeno za 23. prosinca.

Zakon o izboru predsjednika RH koji je donesen još daleke 1992. nalaže svim kandidatima pravo da pod jednakim uvjetima iznesu i obrazlože svoje izborne programe. No taj zakon nigdje ne pojašnjava na koji način televizije to iznošenje programa trebaju organizirati. S druge strane, prirodno je da svaki medij predstavljanje izbornih kandidata želi učiniti što zanimljivijim, navodi se u priopćenju.

HND drži da se opomenom na to što je Nova TV - zbog razumljivih profesionalnih, novinarskih razloga - podijelila kandidate u dvije jakosne skupine, Agencija za elektroničke medije zapravo umiješala u uređivačku slobodu kreiranja programa Nove TV.

"Želimo istaknuti da je danas pozicija komercijalnih televizija u odnosu na HRT kao javni servis građana bitno drukčija nego prije 10 ili 17 godina, a da te bitne promjene ne prate i promjene u izbornom zakonodavstvu. Stoga tražimo da Hrvatski sabor nakon predsjedničkih izbora, u dogovoru s medijskim kućama i HND-om, pristupi promjenama onih dijelova izbornih zakona koji govore o medijskom praćenju izbornih kampanja", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Vezane vijesti

'Vlada je upropastila Vjesnik - sad neka ga i spasi'

'Vlada je upropastila Vjesnik - sad neka ga i spasi'

Hrvatsko novinarsko društvo odaslalo je otvoreno pismo svim medijima, ali i Vladi u kojoj zahtjeva da se država, točnije Vlada pozabavi problemom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika