20.12.2009. / 23:02

Autor: Ana Smrečki

Rohatinski: Sanader i Šuker vršili pritisak da Bavarci uđu u Hypo banku

Sanaderovi pritisci bili su neformalni, a pritisci bivšeg premijera Bavarske javni. Stoiber je naime, pokušavao doći do svojeg cilja putem utjecaja na visoke političke razine u Hrvatskoj. Čak je poslao dopis predsjedniku Mesiću, no on je to nekoliko puta opovrgnuo u javnosti

Guverner HNB-a Željko RohatinskiGuverner HNB-a Željko RohatinskiGuverner Željko Rohatinski prisjetio se 2007. godine kada je Bayerische Landesbank, nakon 'fijaska' s Riječkom bankom ponovno pokušala ući na velika vrata u Hrvatsku i to preko bivšeg premijera Sanadera i aktualnog potpredsjednika Vlade i ministra Šukera. Dvije godine kasnije guverner svjedoči su Sanader i Šuker zbog bivšeg premijera Bavarske Edmunda Stoibera vršili pritisak da se Bayerische Landesbank ponovno pusti u Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Rohatinski pritom pojašnjava da su Sanaderovi pritisci bili su neformalni, a Stoiberovi javni. On je naime, pokušavao doći do svojeg cilja putem utjecaja na visoke političke razine u Hrvatskoj. Čak je poslao dopis predsjedniku Mesiću, no on je to nekoliko puta opovrgnuo u javnosti.


Šuker uzeo riječ na sjednici savjeta HNB-a

Na temu preuzimanja Hypo banke od strane BLB-a, čak je i održana sjednica Savjeta HNB-a. Na njoj je bio i ministar financija Ivan Šuker. «U jednom trenutku uzeo je riječ i počeo govoriti o tome koliko je važno da popustimo Bavarcima. Šuker na sjednicama Savjeta HNB-a ne sudjeluje u odlučivanju. Potom su se izjašnjavali članovi Savjeta, kojih je ukupno 14. Na kraju sjednice se glasovalo. Devet je članova bilo protiv kupoprodaje, dva za, a tri su bila suzdržana», prisjetio se guverner HNB-a.

Iako je član savjeta HNB-a Mladen Vedriš tada novinarima rekao da je odnos snaga prilokom glasovanja bio podjednak, to nije bilo točno, pa spajanje dviju ili više poslovnih jedinica u jednu nije bilo moguće. BLB je tada 'smekšao' svoj stav, a Rohatinski je inzistirao na četiri uvjeta bez kojih Hypo banka nije mogla ići u prodaju.

Da su pritisci nastavljeni Rohatinski bi podnio ostavku

«Banka je nakon čvrstog stava HNB-a, bez obzira na intervencije Sanadera i Stoibera pristala ispričati se štedišama Riječke banke, primijeniti poslovanje Hypo banke Hrvatska i dati dvostruko više novca od zakonskog minimuma u dokapitalizaciji Hypo banke Hrvatska», ispričao je Rohatinski za Jutarnji list.

Da se nije dogodio 'obrat u odluci, odnosno da su nastavljeni pritisci, a da nisu ispoštovali četiri uvjeta za kupnju Hypo banke Hrvatska, Bavarci bi bili odbijeni zbog takozvanog reputacijskog rizika. A da su pritisci nastavljeni, Rohatinski bi podnio ostavku.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
24/11/09

friz, 21.12.09. 12:05

Rohatinskog za premijera RH."Malo vitra"u Remetinec!Kvisling koji nas je gotovo UNIŠTIO!!


registracija
17/12/09

petrus, 22.12.09. 08:45

Ja bih njega vratio u politiku da jednom za uvijek rasturi taj HDZ. Rohatinski bi bio najbolji premijer.


registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 22.12.09. 13:52

Eh, Rohatinski, sad to kažeš kada cijela Hrvatska zna?! Gdje si bio kad je onaj Apfelt o tome zvonio, držao si jezičinu za zubima?! Zašto??


registracija
29/11/09

Ivis, 22.12.09. 23:59

Rohatinski je primijer postenoga covijka! Cestitm mu!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika