21.12.2009. / 10:49

Autor: Nacionalova redakcija

Besparica u Ini: MOL kupuje naftu i financira isplatu plaća

MOl bi na mala vrata mogao povećati svoj udjel u Ini, pa ispada da se Mađari žele okoristiti općom nelikvidnošću koja potresa kako i državu tako i samu Inu.

Laszlo Geszti, predsjednik Uprave IneLaszlo Geszti, predsjednik Uprave IneMađarski MOL u cijelosti financira isplatu plaća za studeni i prosinac za više od 10 tisuća zaposlenih u Ini te od kolovoza financira Ini nabavu sirove nafte, doznaje Business.hr. Iako u Ini nisu potvrdili informacije o plaćama, tvrde kako MOL ne plaća naftu za Inu već se ona preko mađarske tvrtke uvozi, a zbog toga Ina ostvaruje bolje financijske uvjete.

Predsjednik Uprave Ine Laszlo Geszti od MOL-a je Ini donio 258 milijuna kuna za plaće u studenom i prosincu. Radi se o kreditu s odgodom naplate do siječnja ili veljače iduće godine, a uz to je MOL uložio i nepoznatu svotu kako bi Ina do kraja godine imala čime platiti naftu.

Stabilizacija Ine krajem 2010.

Glavni razlog tome je što Ina ne uspijeva naplatiti svoja potraživanja od države, odnosno državnih tvrtki. Business. hr prenosi i informaciju iz Ininih sindikata koji tvrde kako je financijska situacija u tvrtki alarmantna jer su novčani tokovi nestabilni, a gotovina sporo pritječe. Financijska stabilizacija Ine, ako se okolnosti na tržištu dodatno ne pogoršaju, može se očekivati tek krajem 2010. godine.

Činjenica da MOL kreditira Inu otkriva loše stanje u ovoj naftnoj kompaniji, ali i mijenja perspektivu prošli tjedan potpisanog dodatka glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade i MOL-a.

Preko obveznica do većeg udjela u Ini

MOL se tim ugovorom obvezao kreditirati Inu s milijardu kuna kako bi ona mogla do 31. prosinca vratiti dio duga u državni proračun, dok bi preostalih milijun i pol kuna Ina trebala vratiti do kraja ožujka 2010. godine.

Bussines.hr piše kako bi Ina kao garanciju za kredit trebala izdati obveznice na iznos od milijardu kuna, koje će vrlo vjerojatno kupiti MOL. Ukoliko Ina u roku od 18 mjeseci ne bude mogla servisirati obveznicu, MOL će kao vlasnik obveznice imati mogućnost zamjene tog potraživanja za dionice.

MOL bi tako na mala vrata mogao povećati svoj udjel u Ini, pa ispada da se Mađari žele okoristiti općom nelikvidnošću koja potresa kako državu tako i samu Inu.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika