21.12.2009. / 11:49

Autor: Hina

Snijeg i rekordne hladnoće izazivaju prometne zastoje diljem Euope

U Nizozemskoj se u ponedjeljak željeznički i zračni promet kao i dio autobusnog i tramvajskog prometa odvijao s poteškoćama zbog snijega i leda, javile su agencije

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSnijeg i rekordno niske temperature i u ponedjeljak su izazivali prometni kaos većem dijelu Europe, u kojoj je hladnoća tijekom vikenda odnijela i niz žrtvi.

U Njemačkoj je preko vikenda u prometnim i drugim nesrećama izazvanim snijegom i hladnoćom poginulo najmanje šest osoba, među kojima i jedan beskućnik u Mannheimu, izvijestili su njemački mediji.

Rekordno niske temperature prošle su noći u Bavarskoj spustile živu u termometrima na ispod - 30 stupnjeva Celzija. Snijeg i led izazivaju probleme u zračnom i željezničkom prometu, a u cestovnom brojne nesreće. Samo je u saveznoj zemlji Sjevernom Porajnju Vestfaliji preko vikenda prouzročeno više od 1.100 prometnih nesreća u kojima je ozlijeđeno najmanje 100 ljudi.

Niske temperature pogodile su i Austriju, gdje je proteklog vikenda od posljedica hladnoće umrlo troje ljudi. U Štajerskoj su poginuli 19-godišnji mladić i 43-godišnji muškarac od posljedica smrzavanja nakon povratka kućama iz diskoteke, a u Werfenu je na povratku iz kavane čovjek star 59 godina pao niz liticu i smrznuo se.

U Nizozemskoj se u ponedjeljak željeznički i zračni promet kao i dio autobusnog i tramvajskog prometa odvijao s poteškoćama zbog snijega i leda, javile su agencije.

"Samo dva vlaka voze u prosjeku u sat vremena" u željezničkoj mreži, jednoj od najgušćih u Europi, kazala je glasnogovornica ProRaila Babet Verstappen.

"Kao i u nedjelju, ne savjetujemo putnicima da putuju vlakom ako nije nužno", dodala je ona.

U zračnoj luci Amsterdam-Schiphol, "letovi kasne do sat i pol a otkazivanja su moguća", rekla je glasnogovornica Elcke van Piggelen.

Približno 700 osoba, uglavnom putnika u tranzitu čiji letovi su otkazani, proveli su noć s nedjelje na ponedjeljak u krevetima na razvlačenje u zračnoj luci, gdje su deseci letova otkazani u nedjelju, dodala je ona.

Snježne padaline jako su omele promet i u području Madrida u ponedjeljak ujutro s otkazanim letovima i kašnjenjima u međunarodnoj zračnoj luci Madrid-Barajas.

Dvije od četiri piste morale su se zatvoriti zbog problema s vidljivosti što je dovelo do otkazivanja nekih letova i brojnih kašnjenja.

Usporedo je osam brzih vlakova koji opslužuju Barcelonu, Malagu i Sevilju iz Madrida ukinuto zbog snijega.

Hladnoća je gotovo blokirala i Italiju. Posebno je teško u željezničkom prometu gdje su desetina vlakova u ponedjeljak ujutro jednostavno otkazani, a ostali voze s višesatnim kašnjenjima, dok je na pruzi Venecija-Trst promet došlo do pravog kaosa.

Val hladnoće spustio se sa sjevera Italije i do Sicilije gdje je u ponedjeljak ujutro na Etni izmjereno - 3 stupnja Celzija, a preko noći je palo desetak centimetara novog snijega. Prometni zastoji i brojne nesreće blokiraju promet po svim autocestama u zemlji.

Vezane vijesti

Kod Čabra snijeg i jedan iznad nule

Kod Čabra snijeg i jedan iznad nule

U dijelu Gorskog kotara pada snijeg, a jutros u 9 sati na meteorološkoj postaji Parg kod Čabra, gdje pada jak i neprekidan snijeg, izmjerena je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika