21.12.2009. / 12:04

Autor: Nacionalova redakcija

Todorić i Pavić zaboravili na ZG plakat: Agrokor obećao, a novac ulaže Grad

Kosor smatra da je ovaj natječaj bio namješten i da Agrokor do sada još nije napravio ništa na što se prema ugovoru obvezao. Kosor tvrdi i da Ivica Todorić već neko vrijeme pokušava prodati svoj udio u ZG plakatu za 200 milijuna kuna

Ivica TodorićIvica TodorićUnatoč tome što je tvrtka Media u vlasništvu Agrokora prilikom kupnje udjela u gradskoj tvrtki Zagreb plakat ponudila ulaganje 77,7 milijuna kuna u opremu i nove sadržaje, dvije godine od ulaska Medije u ZG plakat većina investicija te tvrtke, koja funkcionira po principu javno privatnog partnerstva, financira se iz samih prihoda tvrtke, a rupe se kontinuirano krpaju iz proračun Grada Zagreba ili Zagrebačkog holdinga, piše Business.hr.

Media je za kupnju 49 posto udjela u Zagreb plakatu Gradu Zagrebu i Holdingu, uz ulaganje u opremu 77,7 milijuna kuna, ponudila petogodišnju novčanu korist od čak 364,9 milijuna kuna, od čega čistu dobit u iznosu 172,9 milijuna kuna, oglasni prostor u vrijednosti 170 milijuna kuna i zapošljavanje oko 560 ljudi.

Partnerstvo Todorića i Pavića

Business.hr doznaje i da u ponudi, na osnovi koje je Agrokor u strateškom partnerstvu s tvrtkom Com.Com.Creativ Ninoslava Pavića na javnom natječaju kupio udjel u Zagreb plakatu za 109 milijuna kuna, stoji da će u dvije godine od popisa ugovora dokapitalizirati Zagreb plakat u iznosu 55 milijuna kuna u sklopu kupovne cijene.

No, bivši predsjednik Uprave ZG Holdinga Slobodan Ljubičić tvrdi kako s Mediom nisu pregovarali o dokapitalizaciji nego samo o jednokratnoj isplati cijele svote, Media je cjelokupni iznos od 109 milijuna kuna na uplatila na račun Holdinga odmah nakon potpisivanja ugovora.

U dvije godine otkako je Media ušla u Zagreb plakat nije zaposleno 560 ljudi nego je zaposleno tek nekoliko montažera i administrativnog osoblja, a većinu svojih investicija Zagreb plakat je financirao preko proračuna Grada Zagreba ili Holdinga ili iz vlastitih prihoda.

Život na račun Zagreba

Holding mu je u studenome 2008. dao dvogodišnju pozajmicu od 5,5 milijuna kuna za ulaganje u panoe, a iz plana poslovanja za 2008. vidjelo se da je Agrokor uložio samo 100.000 kuna u kupnju opreme, koja je za 3,82 milijuna kuna otkupljena od dotadašnjih oglašivačkih tvrtki, piše Business.hr.

Iako se očekivalo da će Media u 2009. povečati ulaganja u Zagreb plakat, ova tvrtka je i u ovoj godini živjela na gradskom proračunu. Tako je Zagreb plakat od grada dobio dvogodišnju pozajmicu od šest milijuna kuna smanjivši godišnju naknadu za plakatiranje na gradskim površinama s devet na šest milijuna kuna.Istovremeno u 2009. su prihodi ZG plakata pali čak za 25 posto, a dobit je iznosila samo 419 tisuća kuna.

Kosor će tražiti poništenje

Protiv cijelog ovog procesa glas je podigao i novi predsjednik HSLS-a Darniko Kosor, koji je ujedno i zastupnik u Gradskoj skupšitini. On je najavio da će kada postane član skupštine Holdinga i službeno zatražiti poništenje ugovora između Zagreb plakata i Medije.

Kosor smatra da je ovaj natječaj bio namješten i da Agrokor do sada još nije napravio ništa na što se prema ugovoru obvezao. Kosor tvrdi i da Ivica Todorić već neko vrijeme pokušava prodati svoj udio u ZG plakatu za 200 milijuna kuna.

"Agrokor ne smije prodati svoj udio u Zagreb plakatu ni za jednu kunu više od onog koliko je platio jer u njega nije ništa uložio", kazao je Kosor za Business.hr.

Vezane vijesti

'Ništa se nije promijenilo'

'Ništa se nije promijenilo'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je danas kako je aktualna vlada nastavlja tamo gdje je stala loša prethodna vlada te kako se tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika