21.12.2009. / 12:44

Autor: Hina

Očekivanja: Britaniju čeka spori rast u 2010.

"Prognoze su sve bolje paralelno oporavku globalnog gospodarstva, no moramo biti i dalje strpljivi u prvoj polovini 2010., ne nazire se očiti pokretač snažnog gospodarskog rasta", kazao je zamjenik generalnog direktora CBI-ja John Cridland

John CridlandJohn CridlandBritansko će gospodarstvo do kraja godine konačno iskoračiti iz recesije, ali ga čeka "krhak put usporenog rasta", priopćila je u ponedjeljak najveća britanska organizacija poslodavaca.

Konfederacija britanskih industrijalaca (CBI) u ponedjeljak je priopćila kako u posljednjem tromjesečju 2009. očekuje rast britanskog gospodarstva u visini 0,5 posto, nakon šest tromjesečja recesije.

Prošli mjesec objavljeni podaci pokazali su da je Britanija posljednja od vodećih svjetskih gospodarskih sila koju još uvijek pritišće recesija.

Prognoze su dobre, ali tek za 2011. godinu

U idućoj godini CBI očekuje rast britanskih gospodarskih aktivnosti za 1,2 posto, te za 2,5 posto u 2011. godini.

Međutim, ističe nadalje ta organizacija, britanski se bruto domaći proizvod neće do kraja 2011. uspjeti vratiti na razine rasta iz razdoblja prije recesije.

"Prognoze su sve bolje paralelno oporavku globalnog gospodarstva, no moramo biti i dalje strpljivi u prvoj polovini 2010., ne nazire se očiti pokretač snažnog gospodarskog rasta", kazao je zamjenik generalnog direktora CBI-ja John Cridland.

"Na proljeće će se mnogi zaposleni suočiti s još jednim valom zamrzavanja plaća a gubici radnih mjesta nastavit će se do jeseni. Gospodarstvo će biti na krhkom putu sporog rasta te je i dalje od ključne važnosti da vlada čim prije uobliči jasnije planove rezanja proračunskog manjka kako bi pomogla poduprijeti oporavak britanskog gospodarskog rasta", dodao je.

CBI očekuje nastavljen rast nezaposlenosti u tromjesečjima koja dolaze, na preko 2,8 milijuna u trećem tromjesečju 2010.

Nakon ograničenog rasta plaća u 2009. i 2010., prosječne će plaće početi nešto brže rasti u 2011., po stopi od 3,9 posto.

"Britansko će se gospodarstvo u nadolazećim godinama suočavati s nizom strukturalnih prepreka a predstojeći će oporavak, slično onome u 1980-tima, biti relativno spor", kazao je Ian McCafferty, glavni ekonomski savjetnik CBI-a.

"Zbog polaganog oporavka bankovnog sektora uvjeti za dobivanje kredita i dalje će biti strogi, osobna će potrošnja biti prilagođena potrebi za obnovom štednje, a javni će sektor uskoro morati stegnuti remen. Sva ta tri čimbenika usporavat će rast", pojasnio je.

CBI također predviđa rast kamatnih stopa s trenutno rekordno niskih 0,5 posto na 2,0 posto do kraja 2010.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika