21.12.2009. / 13:25

Autor: Sandra Županić

Zagrepčani godišnje pupuše tonu marihuane i pošmrču 50 kg koke

Zanimljiv je podatak da konzumacija svih vrsta droga raste i nekoliko puta tijekom vikenda

Zagrepčani tijekom godine konzumiraju gotovo tonu marihuaneZagrepčani tijekom godine konzumiraju gotovo tonu marihuaneStanovnici Zagreba godišnje konzumiraju oko 1000 kg marihuane, 87 kg čistog heroina i 47 kg kokaina, pokazuju podaci istraživanja znanstvenika Instituta Ruđer Bošković (IRB). Potrošnja amfetaminskih droga je prilično niska.

Podaci su dobiveni na temelju praćenja opojnih tvari u komunalnoj otpadnoj vodi, a uzorci su prikupljani na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Zagreba u razdoblju od 9. veljače do 3. rujna 2009. Naime, podaci su prilično precizni jer je otpadna voda u biti razrijeđeni uzorak urina cijele gradske populacije.

Više heroina, manje kokaina

Zanimljiv je podatak da konzumacija svih vrsta droga raste i nekoliko puta tijekom vikenda.

Isto tako Zagreb je tek četvrti grad u Europi, nakon Londona, Milana i Lugana, koji je proveo ovakvo istraživanje potrošnje droga. Po potrošnji droga Zagreb se razlikuje od ovih gradova. Iako je marihuana droga koja se najviše koristi u sva četiri grada za razliku od europskih gradova u Zagrebu je potrošnja heroina veća od potrošnje znatno skupljeg kokaina.

Ovo će se istraživanje nastaviti kako bi se saznali što točniji podaci o konzumaciji droga i razvili programi prevencije. Grad Zagreb je ovaj projekt finacirao sa 366 000 kn, a sa dobivenim rezultatima je upoznata i policija.

Vezane vijesti

Početak kraja rata protiv marihuane?

Početak kraja rata protiv marihuane?

Suradnik u neprofitnoj ustanovi Independent Institute Anthony Gregory piše za Huffington Post o apsurdnom američkom ratu protiv lakih droga koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika