21.12.2009. / 14:09

Autor: Nacionalova redakcija

BICRO pokrenuo izradu studije hrvatskog inovacijskog potencijala

U projektu sudjeluje devet partnera iz sedam zemalja (Grčke, Italije, Madžarske Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske), u kojima svaki predstavlja ključnu instituciju za područje inovacija i razvoj poslovnih parkova unutar svoje regije

Dalibor MarijanovićDalibor Marijanović

U sklopu suradnje u projektu FIDIBE namijenjenom razvoju inovativnih poslovnih parkova na području jugoistočne Europe Poslovno-inovacijski centar Hrvatske BICRO pokrenuo je izradu studije koja prikazuje spremnost Hrvatske na stvaranje novih i inovativnih proizvoda i usluga.

Osnovni cilj FIDIBE projekta jest povećanje inovativnog potencijala i konkurentnosti u regiji, razvoj i podrška inovacijama i inovativnim malim i srednjim poduzećima koja djeluju unutar regije te promocija poduzetništva i razvoj gospodarstva koje se prvenstveno temelji na znanju.

Analiza inovacijskog potencijala

Projekt će se provesti u razdoblju od tri godine, a osnovne aktivnosti uključuju odabir najbolje prakse u vođenju inovacijskih parkova u regiji, kreiranje jedinstvenog priručnika za pokretanje inovacijskih parkova, razmjenu iskustava i organizaciju specijalističkog učenja, odabir poduzeća-stanara inovacijskog parka te pripremu studije izvodljivosti za pokretanje inovacijskih parkova u svakoj od regija prema odabranoj najboljoj praksi. Analiza inovacijskog potencijala svih regija koje sudjeluju u projektu prva je faza u izvođenju projekta, a rezultati studije će se tijekom siječnja 2010. godine u cijelosti predstaviti javnosti.

"Sudjelovanjem u projektu Hrvatska će se približiti neophodnim pretpostavkama za razvoj najvažnijih potencijala naše konkurentske prednosti - inovacije i znanja. Uz osiguravanje infrastrukturnih pretpostavki, u vidu lokacije i adekvatnih poslovnih i specijaliziranih prostora te neophodne poslovne podrške za razvoj poslovanja inovativnim poduzetnicima, projekt će se odvijati uz pomoć prijenosa dosadašnjih saznanja, iskustava i najboljih praksi iz drugih zemalja, a kako bi se iste što kvalitetnije i učinkovitije primijenile i u našem poslovnom prostoru", izjavio je direktor Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO, Dalibor Marijanović.

Prvi korak za inovativno poslovanje u Hrvatskoj

Marijanović je također istaknuo kako će se izradom studije inovacijskog potencijala načiniti prvi korak u procesu identifikacije potencijala te sukladno tome i strateške pretpostavke za uspostavu inovativnog poslovanja u Hrvatskoj. Napominjući kako je projekt vrlo komplementaran s BICRO-ovim programom za razvoj tehnološke infrastrukture - TEHCRO, a kroz kojeg se do sada pomoglo uspostaviti pet centara za inovativne poduzetnike diljem Hrvatske, Marijanović je naglasio kako će novi centar koji bi trebao nastati temeljem FIDIBE projekta predstavljati daljnji korak u tom procesu.

U projektu sudjeluje devet partnera iz sedam zemalja (Grčke, Italije, Madžarske Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske), u kojima svaki predstavlja ključnu instituciju za područje inovacija i razvoj poslovnih parkova unutar svoje regije. Financiranje je osigurano iz Strukturnih fondova EU u sklopu Transnacionalnog programa jugoistočne Europe iz kojih će se za potrebe projekta izdvojiti ukupno 2,8 milijuna eura.

Vezane vijesti

Potpisan Ugovor o osnivanju BICRO BIOCentra

Potpisan Ugovor o osnivanju BICRO BIOCentra

Društveni ugovor BICRO BIOCentar d.o.o. i Ugovor o provedbi projekata Inkubacijskog centra za bioznanost (BICRO BIOCentra) potpisali su danas u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika