21.12.2009. / 15:40

Autor: Hina

Francuski EDF dobio dozvolu kineskih vlasti za gradnju nuklearnih reaktora

Prema sporazumu, EDF, inače u većinskom vlasništvu francuske države, imat će 30 posto udjela u razdoblju od 50 godina u partnerstvu s China Guangdong Nuclear Power Companyjem

EDF će graditi dva nuklearna reaktora u KiniEDF će graditi dva nuklearna reaktora u KiniFrancuski energetski gigant EDF priopćio je u ponedjeljak da je dobio konačno odobrenje od kineskih vlasti za zajedničko ulaganje s kineskim partnerom u gradnju i upravljanje dvama nuklearnim reaktorima u Tajšanu.

Prema sporazumu, EDF, inače u većinskom vlasništvu francuske države, imat će 30 posto udjela u razdoblju od 50 godina u partnerstvu s China Guangdong Nuclear Power Companyjem (GCNPC).

Novi tip europskog tlačnog reaktora

"Prvi element nuklearne elektrane Tajšan s novim tipom europskog tlačnog reaktora (EPR) koji se trenutno gradi u Flamanvilleu u Normandiji, trebao bi biti pušten u pogon krajem 2013.", priopćeno je iz francuske tvrtke. "Tim potezom EDF postaje prvi ulagač u proizvodnju nuklearne energije u Kini".

EDF i CGNPC surađuju već 25 godina u gradnji elektrana u Kini koje se služe ostalim vrstama energije.

EPR je nuklearni reaktor treće generacije. Dva se već izrađuju u Francuskoj i Finskoj, no regulatori u te dvije zemlje i Velikoj Britaniji izrazili su sumnje u njihovu sigurnost.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika