21.12.2009. / 16:42

Autor: Hina

'Logorski čuvar' Demjanjuk bez emocija saslušao svjedočenja nizozemskih Židova

Njemačko državno tužiteljstvo optužuje Demjanjuka za sudjelovanje u ubojstvima u koncentracijskom logoru Sobiboru u Poljskoj u kojem je, po tvrdnjama tužiteljstva, umrlo barem 250 tisuća Židova

Preživjeli nizozemski Židovi u ponedjeljak su iznijeli svoja svjedočenja o strahotama koje su doživjeli osobno ili su o njima čuli na suđenju navodnom čuvaru u nacističkom logoru Johnu Demjanjujku, kojem se u Muenchenu sudi za sudjelovanje u prisiljavanju 27900 Židova na smrt u plinskim komorama logora u Sobiboru 1943., javile su svjetske agencije.

Njemačko državno tužiteljstvo optužuje Demjanjuka za sudjelovanje u ubojstvima u koncentracijskom logoru Sobiboru u Poljskoj u kojem je, po tvrdnjama tužiteljstva, umrlo barem 250 tisuća Židova.

Demjanjuk, kojem je 89 godina, raspravu je pratio zatvorenih očiju iz svojih invalidskih kolica, kao što je to činio i prva dva dana suđenja prije tri tjedna. Sudski je postupak nastavljen u ponedjeljak nakon duge stanke, određene kako bi se Demnjanjuk oporavio od infekcije.

Čuvar u logoru

Rođeni Ukrajinac, Demjanjuk se borio u redovima Crvene armije prije nego što su ga zarobili nacisti i, podsjeća Reuters, regrutirali ga kao čuvara u logoru. On poriče sudjelovanje u holokaustu i tvrdi da nikad nije bio u logoru Sobiboru, iako je priznao da je bio u drugim logorima. Tužiteljstvo tvrdi kako su Sobiborom upravljali pripadnici SS-a, njih između 20 i 30 i do 150 bivših sovjetskih ratnih zarobljenika.

Demjanjuk je emigrirao u SAD 1951. i živio je u Clevelandu u Ohiju do svibnja ove godine, kad su ga SAD izručile Njemačkoj, kojoj bi njegovo suđenje moglo biti zadnji veći nacistički sudski proces u povijesti.

Demjanjukova obitelj tvrdi da je on prekrhkog zdravlja da bi mogao izdržati suđenje, a upravo je njegovo zdravstveno stanje bilo povodom odluke da se dnevne rasprave ograniče na najviše tri sata i to u trajanju od dvaput po 90 minuta.

Iskaze je danas iznijelo osam tužitelja, koji su se udružili u privatnoj tužbi, navodeći, neki i sa suzama u očima, kako su preživjeli holokaust, dok je njihova rodbina nestala.

"Nismo znali što se događa. Mislili smo da trebamo raditi", rekao je Robert Cohen (83) iz Amsterdama, kojem su u Sobiboru ubijeni brat i roditelji.

Tužbe u ime članova obitelji

Među tužiteljima su i mlađe osobe koje nisu osobno sudjelovale u holokaustu, već su potupak pokrenule u ime članova svojih obitelji.

"Podigao sam tužbu u ime svojih roditelja", rekao je 70-godišnji tužitelj, koji tvrdi da je bio dječak kad su mu roditelje odveli u Sobibor 1943. i da je holokaust preživio tako što ga je preuzela druga obitelj.

Među tužiteljima je i 67-godišnjak koji je naveo kako je bio jednogodišnja beba kad mu je otac odveden u Sobibor te da je o tome da mu je otac ubijen doznao tek u dobi od 6 ili 7 godina, a tek kasnije da su u raznim njemačkim koncentracijskim logorima ubijena 74 člana njegove rodbine.

Bude li osuđen za sudjelovanje u ubojstvima, Demjanjuk bi mogao dobiti 15 godina zatvora.

Vezane vijesti

Odustali: Sud u Münchenu neće vratiti Demjanjuka u zatvor

Odustali: Sud u Münchenu neće vratiti Demjanjuka u zatvor

Münchensko javno tužiteljstvo u petak je izvijestilo da odustaje od zahtjeva za ponovnim slanjem u zatvor bivšega čuvara nacističkog koncentracijskog… Više

Komentari

registracija
12/12/09

maryspirk, 22.12.09. 21:19

Taj covjek je OSUMNJICEN za ratne zlocine, a je li zlocinac ili nije - ZA TO MU SE I SUDI, da bi se to ustanovilo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika