21.12.2009. / 16:46

Autor: Hina

'Otvorite arhivu': Židovski kongres smatra beatificiranje Pija XII. nepriličnim

Lauder je od Vatikana zatražio "trenutačno" otvaranje svih postojećih arhiva iz doba Pija XII. međunarodnim istražiteljima kako bi se uklonile sve postojeće dvojbe

Svjetski židovski kongres (WJC) u ponedjeljak je kritizirao prijedlog Vatikana o proglašenju blaženim Pija XII, katoličkog poglavara u vrijeme i poslije holokausta, ocjenjujući tu incijativu "nepriličnom i preuranjenom".

"Dok arhivi pape Pija XII. o ključnom razdoblju od 1939. do 1945. budu zatvoreni i dok se ne postigne konsenzus o njegovu djelovanju - ili nedostatku djelovanja - glede progona milijuna Židova u holokaustu, beatifikacija je neprilična i preuranjena", ustvrdio je predsjednik WJC-a Ronald Lauder u izjavi objavljenoj u Bruxellesu.

'Sporna politička uloga'

"Iako je odluka o tome kome će se ukazati vjerske časti isključivo u ovlasti Katoličke crkve, postoji velika zabrinutost oko političke uloge pape Pija XII. tijekom Drugoga svjetskog rata, koju ne bi trebalo zanemariti", dodao je.

Lauder je od Vatikana zatražio "trenutačno" otvaranje svih postojećih arhiva iz doba Pija XII. međunarodnim istražiteljima kako bi se uklonile sve postojeće dvojbe.

"S obzirom na važnost dobrih odnosa između katolika i židova... bilo bi poželjno da je Vatikan pokazao više osjetljivosti u tom pitanju", ustvrdio je.

Papa Benedikt XVI. u subotu je "časnima", što je posljednji korak prije beatifikacije, proglasio svoje prethodnike Ivana Pavla II. i Pija XII., potpisavši uredbu kojom se obojici papa priznaju "herojske vrijednosti" života u vjeri.

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 21.12.09. 17:40

Mislim da bi se Židovi kroz povijest trebali zapitati odakle tolika mržnja raznih naroda prema njima.Njihov progon i protjerivanje počelo je davno,davno prije Hitlera i Nacističke njemačke.A svojom današnjom agresorskom i okupaciskom politikom pokazuju Fašističku tendenciju koja uvelike briše bilo kakove tragove vjerodostojnosti.
Stoga sam potpuno siguran da svoje žrtve koriste za političke ciljeve,što se može okvalificirati kao posebno zla i besćutna pojava.Tim više se čudim njihovoj potrebi za kolektivnim zažaljevanjem..


registracija
16/11/09

simo, 21.12.09. 17:41

sažaljenjem


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika