Objavljeno u Nacionalu br. 736, 2009-12-22

Autor: Ante Mihić

MAGISTAR malog nogometa

Majstor iz Porta uči Hrvate futsalu

PORTUGALAC TIAGO POLIDO trener je MNK Nacionala, odnedavno je postao i izbornik hrvatske malonogometne reprezentacije, a govori o planovima s Nacionalom, životu u Zagrebu i nostalgiji za rodnim gradom

MOURINHO MALOG
NOGOMETA TIAGO POLIDO bio je viceprvak Italije
u malom nogometu, futsal je zavolio
na fakultetu, iako ga nikada nije igrao, a u Portugalu ga zovu Futsal Mourinho, po slavnom treneru
MilanaMOURINHO MALOG NOGOMETA TIAGO POLIDO bio je viceprvak Italije u malom nogometu, futsal je zavolio na fakultetu, iako ga nikada nije igrao, a u Portugalu ga zovu Futsal Mourinho, po slavnom treneru MilanaTrener malonogometnog kluba Nacional, Portugalac Tiago Polido Coelho de Souza, u središte medijske pozornosti došao je početkom prosinca kada ga je Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza izabrao za izbornika hrvatske futsal reprezentacije. Taj 30-godišnji Portugalac rođen je 1980. u Portu. Iako nikada nije igrao profesionalni futsal, kada se upisao na kineziološki fakultet, odlučio se za smjer trenera futsala. Prvi susret s tim sportom u Hrvatskoj Polido je imao 2007. godine, kada je bio trener malonogometnog kluba Brodosplit u kojem se zadržao pet mjeseci, ali je u tom kratkom vremenu učinio puno za napredak futsala u tom klubu.


Nakon toga Polido je otišao u Italiju gdje je s klubom Arzignanom osvojio talijanski kup te bio viceprvak Italije. Polido je danas magistar futsala, a osim u Italiji, bio je trener i u Španjolskoj te u Portugalu gdje je radio s nekim od najboljih trenera malog nogometa na svijetu. Svakako zanimljiviji dio njegove karijere jest činjenica da je bio pomoćnik najboljem svjetskom treneru malog nogometa, izborniku španjolske reprezentacije Josèu Venanciju Lopezu Hierru. Koliko je uspješan u svom poslu najbolje pokazuje podatak da ga u Portugalu zovu Futsal Mourinho, aludirajući na trenera Intera iz Milana. U MNK Nacional došao je prije četiri mjeseca na nagovor predsjednika kluba Ivice Đole koji je želio ne samo unaprijediti igru Nacionala, nego podići razinu i kvalitetu malog nogometa u Hrvatskoj. Đolo ga je u Nacional privukao kvalitetnim projektom omogućivši mu odlične uvjete za rad i prepustivši mu sve odluke o dovođenju pojačanja. Futsal je za Polida, kako je rekao, posebniji od nogometa, a koliko dobre uvjete ima u Zagrebu najbolje potvrđuje činjenica da je upravo s MNK Nacionalom potpisao najbolji i financijski najisplativiji ugovor u životu.

Iako je s Nacionalom potpisao ugovor na dvije godine, vjeruje da bi u Hrvatskoj mogao ostati i dulje, a vjeruje da će svojim entuzijazmom pridonijeti popularizaciji malog nogometa u Hrvatskoj. Koliko je Polido zaluđen malim nogometom možda najbolje potvrđuje rečenica kojom je započeo naš razgovor: “Futsal je za mene poseban sport, bolji i draži od nogometa. On je pun dinamike i tehnika dolazi do izražaja, može se vidjeti mnogo lijepih poteza i više pogodaka na utakmici, što pridonosi atraktivnosti tog sporta. Futsal je bitan i za razvoj igre vrhunskog nogometa, a to je priznao i trener Barcelone Josep Guardiola koji je u prošlotjednom intervjuu priznao da su za savršenu igru Barcelone vrlo važni savjeti trenera malog nogometa.” Zanimalo nas je kako je došlo do njegova angažmana u hrvatskoj malonogometnoj reprezentaciji i kako je u tako kratkom vremenu uspio dobiti naklonost Izvršnog odbora HNS-a i vodećih ljudi hrvatskog futsala. “Kad sam došao u Nacional, primarni cilj mi je bio pogled na kvalitetan projekt koji je Uprava napravila i predstavila ga meni i igračima. Igrom slučaja samo nekoliko mjeseci poslije otvorio se natječaj za izbornika reprezentacije i predsjednik me pozvao na sastnak n kojem je izrazio želju da preuzmem reprezentaciju. Odlučio sam se prijaviti za mjesto izbornika i odbor je na kraju odlučio da upravo ja postanem izbornik. Pa to je nekako i normalan rasplet, jer bez obzira na to što sam u Hrvatskoj relativno kratko, smatram da je najvažnija kvaliteta, a vjerujem da imam kvalitetu da s hrvatskom malonogometnom reprezentacijom ostvarim dobar rezultat.”

Najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri Polidu
je bilo osvajanje Kupa Italije s ArzignanomNajveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri Polidu je bilo osvajanje Kupa Italije s ArzignanomPolido vjeruje da će bolji rezultati reprezentacije doći onog trenutka kada se promijeni općenito shvaćanje malog nogometa i pristup tom sportu. Polidu nije jasno da je mnogim futsal igračima važnije osvojiti turnir poput “Kutije šibica” nego hrvatsko prvenstvo. Želi da se stvari u hrvatskom futsalu postave na profesionalni nivo kao što su učinili klubovi poput Nacionala i Brodosplita. “Dobro sam upućen u problematiku malog nogometa u Hrvatskoj i mislim da liga nije zanimljiva. Problem je u tome što samo dva kluba rade profesionalno, a ostali životare, ne znajući što će i kako sljedeće sezone. To nije dobro za ligu i hrvatski mali nogomet. Najbolji primjer za to su možda utakmice Nacionala protiv ostalih momčadi iz hrvatske lige, gdje se svi zatvore i uopće ne teže nadigravanju i nemaju mogućnosti ugroziti gol moje momčadi, a to nije dobro. Klubovi moraju poraditi na agresivnoj obrani, naučiti igrati bez lopte”, rekao je Polido. Vjeruje da će u Zagrebu i Hrvatskoj ostati dok god bude ostvarivao dobre rezultate s klubom, ali i reprezentacijom. Jako je zadovoljan svojim statusom u Nacionalu, a posebno ga veseli odlična suradnja s predsjednikom i igračima. “Predsjednik je autoritet u uredu, a ja u svlačionici i samo tako mogu funkcionirati jer ne volim kada se netko miješa u moj rad. Mnogim je trenerima teško raditi pod pritiskom jer predsjednici misle da znaju više od njih, pa se protive njihovim načelima, a samim time ruše njihov autoritet pred igračima. Ja sam u Nacionalu postavio pravila u svlačionici i za to sam dobio podršku predsjednika, koji se nikada ne miješa u moj rad i prihvaća sve moje odluke. Vjerujem da je to jedini i pravi put do uspjeha”, rekao je Polido.

Njegova obitelj je u Portu, a on u Zagrebu živi sam, i navikao je na samački život jer su svi njegovi planovi vezani uz mali nogomet i dok god je tako, ne namjerava mijenjati svoj način i stil života. Posvećenost poslu i velike obaveze ne ostavljaju mu mnogo vremena za slobodne aktivnosti, a obaveze u klubu i stalne analize treninga i utakmica ispunjavaju njegovo slobodno vrijeme. S momčadi ima dva treninga dnevno, a kada ima vremena, voli otići prošetati Jelačićevim trgom, ali i vježbati u teretani kako bi ostao u dobroj formi. “Jako volim sport i kad god se u Zagrebu igra neka zanimljiva utakmica, volim je otići pogledati. Gledao sam Cibonine euroligaške utakmice, Dinamove utakmice, rukometaše Zagreba, i moram reći da sam oduševljen atmosferom koja je vladala na utakmicama Zagreba. Kada pričamo o mojoj obitelji, moram reći da mi nedostaju, ali svjestan sam da svaki odlazak u neku drugu zemlju u neku drugu sredinu mora ostaviti nekakve posljedice. Najviše mi nedostaje sestra i naši razgovori, ali ona baš poput mojih roditelja shvaća moj posao i uvijek kada mi je teško znam da se njoj mogu javiti i podijeliti s njom sve ono što me muči. Obitelj mi je uistinu velika podrška i već su se bili pripremili za moj životni put jer znali su koliko obožavam futsal i da je život trenera nepredvidljiv te da nikada ne znate gdje ćete i koliko dugo raditi. Svakodnevna avionska linija Zagreb - Porto ostavlja mi mogućnost da uvijek mogu otići obitelji, ali prošao sam fazu prilagodbe i sada nam je svima lakše”, rekao je Polido. Iako mu je hrvatski jezik veliki problem, Polido iz dana u dan govori sve bolje, kako bi što lakše komunicirao ne samo s igračima nego i ostalima u gradu.

“Planovi za budućnost vezani su mi isključivo za mali nogomet i klub koji će moći pratiti moje ambicije. Mogu slobodno reći da je sada Nacional moja sadašnjost i budućnost i za sada sam potpuno usredotočen na rezultate kluba. Klub je vrhunski organiziran, igrački kadar je izvrstan i kroz dobar rad za dvije godine možemo ući u borbu za europski vrh. Kvaliteta hrvatskih igrača u tehničkom smislu je na visokoj razini i po tome se mogu nositi s najboljim europskim klubovima, međutim danas su taktika, snaga i izdržljivost u kombinaciji s razmišljanjem i koncentracijom najvažniji čimbenik za vrhunski rezultat. Kada uspijem sve to spojiti kod svojih igrača, Nacional će postati veliki europski futsal klub, a reprezentacija Hrvatske moći će se suprotstaviti i najboljim reprezentacijama svijeta”, zaključio je Polido.

Vezane vijesti

Nacional na kioscima već danas

Nacional na kioscima već danas

Zbog Praznika rada, 1. svibnja, Nacional možete kupiti na kioscima diljem Hrvatske već danas. U novom broju donosi: Intervju: Stjepan Mesić- Bivši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika