Objavljeno u Nacionalu br. 736, 2009-12-22

Autor: Plamenko Cvitić

ĐURĐA ADLEŠIČ:

'Roditelji ne znaju prepoznati simptome ovisnosti'

POTPREDSJEDNICA
VLADE na čelu je tima koji će u sljedećim
mjesecima educirati roditeljePOTPREDSJEDNICA VLADE na čelu je tima koji će u sljedećim mjesecima educirati roditeljeVećina roditelja osnovnoškolske djece ne zna prepoznati prve simptome ovisnosti niti kako izgleda tabletica droge ectasy. Do tog zaključka došli su potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič i policijski stručnjaci koji su proteklih mjeseci prisustvovali roditeljskim sastancima u nekoliko zagrebačkih osnovnih škola. Povod za to bile su najnovije, crne statističke brojke, o čemu je Đurđa Adlešič za Nacional rekla: "Svaka treća osoba u Lepoglavi je zbog droge. Prije deset godina dobna granica prvog eksperimentiranja s drogom bila je 15,5 godina, a danas je pala ispod 14 godina, čak postoje zabilježeni slučajevi djece od 12 godina. Zbog tih poražavajućih brojki u nekoliko navrata otišla sam na roditeljske sastanke u zagrebačke osnovne škole i neugodno sam se iznenadila koliko roditelji malo znaju o problemima vezanim uz drogu. Većina roditelja nije znala prepoznati prve oblike ovisnosti u djeteta, a istovremeno imaju posve pogrešnu sliku o cijelom problemu, pa misle da drogu djeci prodaje neki nepoznati, zločesti i neuredni muškarac'", ističe Đurđa Adlešič.

Takve stereotipe na jednom od sastanaka oborio je Krunoslav Borovec, koji je iznio šokantan primjer iz jedne osnovne škole u kojoj je djeci drogu prodavao otac jednog djeteta. Zbog svega toga, Vlada je u suradnji s policijom pokrenula pogram borbe protiv ovisnosti koji će se provoditi u svim većim hrvatskim gradovima u suradnji s tamošnjim gradonačelnicima. Dosad je suradnja dogovorena s većinom gradova, a u ponedjeljak 21. prosinca Đurđa Adlešič u pratnji glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca posjetila je Rijeku, gdje je s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom također dogovorila suradnju na antiovisničkom programu. On bi trebao započeti već kroz mjesec, dva kao niz sastanaka s roditeljima u osnovnim školama, gdje će ih stručnjaci podučiti kako prepoznati ovisnost te o mogućoj prevenciji.

Vezane vijesti

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Nerijetko se danas riječi “ako nisi na Fejsu kao da ne postojiš” vrlo doslovno shvaćaju jer trenutno oko 850 milijuna ljudi diljem svijeta ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika