21.12.2009. / 22:05

Autor: Totalsport

FIFA: Lionel Messi najbolji nogometaš 2009.

Argentinac u redovima Barcelone Lionel Messi (22) dobitnik je nagrade za najboljeg nogometaša 2009. godine u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA)

Michel Platini, Lionel Messi i Sepp BlatterMichel Platini, Lionel Messi i Sepp BlatterArgentinac u redovima Barcelone Lionel Messi (22) dobitnik je nagrade za najboljeg nogometaša 2009. godine u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Na svečanoj gala večeri u Zürichu Messi je premoćno (prema glasovima izbornika i kapetana nacionalnih reprezentacija) osvojio nagradu s 1047 bodova, ispred prošlogodišnjeg pobjednika Cristiana Ronalda (352 boda) i suigrača iz Barcelone Xavija (196 bodova).

Messi je tijekom sezone 2008/09 zabio 38 golova u 51 odigranoj utakmici i predvodio je katalonskog giganta do rekordnih šest trofeja (španjolsko prvenstvo, Kup kralja, Liga prvaka, španjolski i europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo).

- Ovo je šlag na tortu veličanstvene sezone za Barcelonu, moje suigrače i mene samoga – rekao je Messi nakon što je primio nagradu za najboljeg igrača godine iz ruku predsjednika FIFA-e Seppa Blattera.

Nagradu za najbolju nogometašicu sezone osvojila je Brazilka Marta (23) četvrtu uzastopnu godinu. Slavila je napadačica Santosa u uskoj konkurenciji suigračice i sunarodnjakinje Cristine, Engleskinje Kelly Smith i Nijemica Brigit Prinz i Inke Grings.

FIFA-ina nagrada za fair-play pripala je preminulom engleskom menadžeru Bobbyju Robsonu, a nagradu je u njegovo ime primila njegova supruga Elsie Robson.

Istovremeno je izabrana i najbolja jedanaestorka za kompletnu prošlu sezonu koju čine šest igrača iz španjolske nogometne lige, te petorica iz engleskog Premiershipa.

Najboljih jedanaest tako čine: Iker Casillas (Real Madrid), Dani Alves (Barcelona), John Terry (Chelsea), Nemanja Vidić (Manchester United), Patrice Evra (Manchester United), Xavi (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Steven Gerrard (Liverpool), Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) i Fernando Torres (Liverpool).

Na kraju kažimo da je nagradu koja nosi ime po legendarnom mađarskom nogometašu Ferencu Puskasu, a koja se dodijeljuje za najbolji gol godine, pripala Cristianu Ronaldu za dalekometni projektil Portu u četvrtfinalu Lige prvaka.

Konačni rezultati glasovanja za najboljeg nogometaša 2009. godine u izboru FIFA-e:

1. Lionel Messi (Barcelona) 1.047 bodova

2. Cristiano Ronaldo (Manchester United / Real Madrid) 352

3. Xavi (Barcelona) 196

4. Kaka (Milan / Real Madrid) 190

5. Andres Iniesta (Barcelona) 134

Vezane vijesti

Srbi prosvjedovali u Fifi i Uefi zbog Kosova

Srbi prosvjedovali u Fifi i Uefi zbog Kosova

Nogometni savez Srbije (FŠ) uputio je žestok prosvjed Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) zbog odluke njezina Izvršnog odbora da reprezentaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika