22.12.2009. / 08:16

Autor: Martina Čizmić

Udružene snage: SAD i Rusija zajedno protiv hakera

U većini napada ne radi se o pojedincima, već dobro organiziranim skupinama hakera koje žele doći do povjerljivih podataka poput bankovnih podataka kojima bi mogli prouzročiti veliku štetu

Rusija i SAD dogovaraju zajedničku borbu protiv hakeraRusija i SAD dogovaraju zajedničku borbu protiv hakeraTrideset godina nakon potpisivanja ugovora o ograničavanju strateškog nuklearnog oružja između Rusije I SAD-a jedan jednako važan ugovor je na stolu.

Njime te dvije svjetske sile kreću u borbu koja će biti teža i dugotrajnija od one za okončanje Hladnog rata - borbu protiv hakera.

Rusija i SAD su pokrenule međuosbne pregovore kako bi zajedničkim snagama ograničile i obustavile hakerske napade na internetu.

Dnevno nekoliko tisuća hakerskih napada

Naime, u posljednje dvije godine zabilježen je velik porast broja hakerskih napada u objema državama. Zabrinjava podatak da se dnevno bilježi nekoliko tisuća hakerskih napada na različite web stranice ili računalne sustave.

U većini slučajeva ne radi se o pojedincima, već dobro organiziranim skupinama hakera koje žele doći do povjerljivih podataka poput bankovnih podataka kojima bi mogli prouzročiti veliku štetu.

Koliko su pregovori o suradnji ozbiljni najbolje govori činjenica da rusku pregovaračku skupinu vodi general Vladislav Šerstjuk, bivši šef KGB-a, dok američke interese zastupaju predstavnici ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova. Navodno su se radnoj skupini priključili i predstavnici Ujedinjenih naroda, čime je dodatno naglašena globalna komponenta cijelog dogovora.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika