22.12.2009. / 10:16

Autor: Hina

Američki sud odbacio žalbu Romana Polanskog

Okružni prizivni sud Kalifornije u ponedjeljak je objavio odluku o odbacivanju žalbe Polanskoga na svojoj internetskoj stranici, ističući da je tročlano sudsko vijeće odluku donijelo jednoglasno

Roman PolanskiRoman PolanskiZahtjev filmskog redatelja Romana Polanskog da se odbaci tužba protiv njega zbog povrede procesnih pravila, prizivni sud u Kalifoniji je odbacio, izvješćuju u ponedjeljak američke TV postaje.

Polanski, koji je trenutačnu o kućnom pritvoru u Švacarskoj, bori se protiv zahtjeva za izručenje SAD-u pod optužbom za obljubu nad maloljetnicom 1977. godine.

Okružni prizivni sud Kalifornije u ponedjeljak je objavio odluku o odbacivanju žalbe Polanskoga na svojoj internetskoj stranici, ističući da je tročlano sudsko vijeće odluku donijelo jednoglasno.

Odvjetnici Polanskoga su u podnesku tvrdili da je 1997. na suđenju Polanskom u Los Angelesu došlo do povrede procesnih pravila, odnosno da je "sudac manipulirao s predmetom", te da optužba treba biti odbačena.

Unatoč odbacivanju žalbe, suci su izrazili "duboku zabrinutost zbog toga što sud nije posvetio pozornost tim sumnjama za loše vođenje postupka".

"Tvrdnje Polanskoga treba hitno i u cijelosti ispitati, i potom, ako je uputno, primjeniti pravi lijek za te navodne zluporabe postupka", istakli su suci prizivnog suda u odluci.

Očekuje se da će Švicarska u idućih nekoliko tjedna odlučiti o izručenju Polanskoga SAD-u, na što se on ima pravo žaliti.

Oskarovac s francuskim i poljskim državljanstvom, pobjegao je iz SAD-a 1978., uoči izricanja presude na temelju priznanja krivnje za kazneno djelo obljube nad maloljetnicom.

Švicarski savezni kazneni sud, odredio mu je jamčevinu od 4,5 milijuna dolara, a dobio je i elektronsku narukvicu za nadzor kretanja, dok se odlučuje o mogućem izručenju SAD-u.

Redatelj filmova kao što su Nož u vodi, Rosemarina beba, Stanar, Chinatown i Pijanist, Polanski je uhićen 26. rujna u Zuerichu, gdje je na filmskom festivalu trebao primiti nagradu za životno djelo.

Polanski je optužen za silovanje i sodomiju nad 13-godišnjom djevojčicom, koji ju omamio šampanjcem i sedativima, a u nagodbi s tužiteljstvom priznao je krivnju za blaže djelo obljube nad maloljetnicom.

Od bijega is SAD-a 1978. živio je u Francuskoj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika