22.12.2009. / 12:22

Autor: Hina

Hypo Real Estate vratio sedam od 50 milijardi eura državne pomoći

U banci napominju da je ukupna vrijednost jamstava koja im još stoje na raspolaganju pala sa 102 na 95 milijardi eura

Hypo Real Estate od države je dobio 50 milijardi eura pomoćiHypo Real Estate od države je dobio 50 milijardi eura pomoćiNacionalizirana njemačka banka Hypo Real Estate objavila je da je vratila maleni dio pomoći koji su joj pružile vlada i njemačke financijske institucije.

Vraćeno je sedam milijardi eura iz početnog paketa pomoći ukupne vrijednosti 50 milijardi eura koji je sastavio konzorcij sačinjen od savezne njemačke vlade, središnje banke i privatnih institucija, stoji u priopćenju HRE-a.

U banci napominju da je ukupna vrijednost jamstava koja im još stoje na raspolaganju pala sa 102 na 95 milijardi eura.

Iz njemačkog fonda za stabilizaciju financijskog tržišta SoFFin, s kojim su utanačeni uvjeti za odobravanje jamstava, priopćeno je da su se HRE-ovi troškovi povezani s raspoloživim sredstvima u međuvremnu smanjili.

Problemi zbog podružnice Depfe

U fondu pritom pojašnjavaju da HRE mora platiti porez ta sredstva čak i ako ih ne iskoristi.

Banka je potonula u krizu prije nešto više od godinu dana zbog pogrešnih poteza njezine njemačko-irske podružnice Depfe.

Njemačke su vlasti nacionalizirale HRE kako bi izbjegle slom koji je po njihovoj procjeni mogao ugroziti cijeli bankovni sustav.

Europska komisija privremeno je u ponedjeljak odobrila 18 milijardi eura vrijedna nova državna jamstva za HRE u očekivanju konačnog plana bančina preustroja.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika