22.12.2009. / 14:03

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Čačićev prijedlog: Treba osnovati jamstveni fond za pomoć gospodarstvu

"Preko HAMAG-a i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) može se iskoristiti postojeći imovinski i garancijski potencijal države", naglasio je Čačić

Radimir ČačićRadimir ČačićPredsjednik Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić predstavio je danas svoj prijedlog jamstvenog fonda za pomoć hrvatskome gospodarstvu, posebice prerađivačkoj industriji i građevinarstvu, ističući da se za njegov osnutak ne bi trebao povećati dug države, nego samo iskoristiti sadašnje mogućnosti.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare Čačić je istaknuo kako je optimistična prognoza da će naše gospodarstvo ostati i iduće godine na dnu, a realna upućuje na daljnji pad BDP-a za dva posto i gubitak još 50 tisuća radnih mjesta u gospodarstvu. Istaknuo je da je nelikvidnost na razini povijesnog maksimuma iz 1999. od gotovo 26 milijarda kuna, od čega je najveći udjel države koja ne plaća svoje dugove.

Hitna pomoć gospodarstvu

Potrebna je hitna pomoć gospodarstvu pogođenom krizom, kao i politička odluka vlade da preuzme odgovornosti i njezina sposobnost za to. Uz to, treba početi plaćati račune i izdavati jamstva plaćanja za ugovore, ocijenio je. Po njegovim riječima, država ima neiskorišten jamstveni potencijal Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) oko pola milijarde kuna, od čega je jedva iskorištena trećina.

"Preko HAMAG-a i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) može se iskoristiti postojeći imovinski i garancijski potencijal države", naglasio je Čačić.

Zadaća tog fonda bila bi plasirati oko tri milijarde kuna, u početku 500 milijuna preko županijskih agencija kao u Istarskoj i Varaždinskoj županiji, a prioritet u plasmanu trebali bi imati prerađivačka industrija i građevinarstvo, i to poduzećima do 400 zaposlenih i do 400 milijuna kuna prometa na godinu, rekao je, dodajući da bi uvjeti za tu pomoć bili krediti do 10 godina uz dvije godine počeka, maksimalne kamatne stope do sedam posto, a za obradu zahtjeva ne bi trebalo više od 45 dana.

Kalmetu trebalo smijeniti i prije

"Taj bi fond trebao odmah početi s radom", istaknuo je Čačić, dodajući kako misli da će i vladajuća koalicija prihvatiti taj model pomoći našemu gospodarstvu.

Na upit o mogućoj ostavci ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete nakon jučerašnje željezničke nesreće u Zagrebu Čačić je odgovorio kako u tom resoru još nije viđena ta razina nekompetencije i korupcije. Ističući da se čaša puna do ruba prelijeva kada u nju padne još jedna kap, Čačić je ocijenio da je Kalmetu trebalo smijeniti i prije.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika