22.12.2009. / 15:01

Autor: Martina Čizmić

HRT u 2008. dobio dvostruko više državnih potpora od brodogradilišta

Treba istaknuti da su u posljednje tri godine povećane potpore za poljoprivredu i ribarstvo, koje nisu pod kontrolom Agencije, dok su smanjene potpore za brodogradnju te sanaciju i restrukturiranje poduzeća

Olgica SpevecOlgica SpevecAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja predstavila je danas godišnje izvješće o državnim potporama koje u mnogo čemu mijenja percepciju državnih potpora u javnosti.

Prije svega, kako je istaknula predsjednica Olgica Spevec, brodogradilišta nisu ta koja primaju najveće državne potpore. Gotovo dvostruko više od škverova, na godišnjoj razini prima HRT.

"RTV pretplata tretira se, prema pravilima Europske unije kao državna potpora, iako ne dolazi izravno od države. No, radi se o obvezi prisilnog karaktera", pojasnila je Spevec.

Tako je prošle godine HRT kroz pretplatu dobila 1,1 milijardu kuna državnih potpora.

Potpore na razini Europske unije

Iako se u javnosti često govori o tome kako država velike iznose izdvaja za državne potpore, podaci pokazuju da je u prošloj godini značajno smanjen iznos ukupono dodijeljenih državnih potpora.

"Udio potpora u BDP-u smanjen je na 2,57 posto, što je na razini Europske unije", istaknula je Spevec.

No, treba istaknuti da su u posljednje tri godine povećane potpore za poljoprivredu i ribarstvo, koje nisu pod kontrolom Agencije, dok su smanjene potpore za brodogradnju te sanaciju i restrukturiranje poduzeća.

Posebno je istaknuo da se unatoč rastu horizontalnih potpora za industriju i usluge, u Hrvatskoj i dalje velike količine novca ulažu u neefikasne sektore. Uz već spomenuti HRT, velik dio državnog novca ulaže se i u Hrvatske željeznice.

Ako MOL ne proda Crobenz, prodati će nešto drugo

Na novinarsko pitanje o tome provodi li MOL zahtjeve koje mu je Agencija zadala prilikom preuzimanja Ine, Spevec je istaknula kako je uvjetno dopuštena koncentracija, koju je Agencija dopustila, teška za realizaciju.

"Iako smo zbog toga pribijeni na križ, uvjereni smo da smo postavili prilično zahtjevne uvjete MOL-u", istaknula je te podsjetila kako je u Agenciji imenovano posebno povjerenstvo koje nadzire provedbu rješenja.

"Ukoliko MOL u danom roku ne nađe odgovarajućeg kupca za Crobenz, Agencija će naložiti prodaju neke druge imovine", rekla je Spevec.

Vezane vijesti

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Predstavnici sindikata željezničara Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije usprotivili su se inicijativi Hrvatskih željeznica (HŽ) da obustave… Više

Komentari

registracija
11/12/09

excalibur, 22.12.09. 15:24

HRT je primjer kako se uz enormne troškove proizvodin skoro pa ...NIŠTA. Informativni program je katastrofalan, čak i lošiji nego kod komercijalnih televizija. Za minimalne programske razlike u odnosu na komercijalne televizije (obrazovni, dokumentaristički, kulturni program) sasvim sigurno nije potrebna ovakva armada polupriučenih novinara, voditelja, urednika, scenarista, autora, koautora, scenografa, vojske urednika i sl. Prvi razuman potez bi bio smanjivanje postojeće "pretplate" za 50 %.....i onda redom....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika