22.12.2009. / 15:10

Autor: Hina

Odzvonilo kriminalcima s dvije putovnice: BiH i Hrvatska mijenjaju sporazum

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić potvrdio je novinarima u Sarajevu kako su prihvaćene predložene izmjene ranije potpisanog sporazuma o međusobnoj pravnoj pomoći odnosno izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima

Pogled preko puta; Nakon što je nepravomoćno osuđen za nadasve brutalni ratni zločin, Branimir Glavaš iskoristio je dvojno državljanstvo i pobjegao u BiHPogled preko puta; Nakon što je nepravomoćno osuđen za nadasve brutalni ratni zločin, Branimir Glavaš iskoristio je dvojno državljanstvo i pobjegao u BiHVijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je utvrdilo prijedlog sporazuma s Hrvatskom koji bi trebao onemogućiti da osobe pravomoćno osuđene u jednoj od dvije države izbjegnu služenje kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić potvrdio je novinarima u Sarajevu kako su prihvaćene predložene izmjene ranije potpisanog sporazuma o međusobnoj pravnoj pomoći odnosno izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima.

"To smo prošli put već učinili sa Srbijom, a nismo s Hrvatskom što je izazivalo različite komentare. Želim kazati da će izmjenama sporazuma biti omogućeno izdržavanje kazne (u jednoj od država) bez pristanka osuđene osobe. Na taj će način biti otklonjeni problemi u vezi s provedbom pravomoćnih sudskih odluka za kaznena djela", objasnio je Špirić.

Problem bi trebao biti riješen

Predsjedatelj Vijeća ministara podsjetio je kako je bijeg osuđenika preko granice u proteklom razdoblju predstavljao značajan problem državama regije, a on bi izmjenama postojećih sporazuma bio riješen.

Hrvatska, BiH i Srbija ovime bi ujednačile odnos prema bjeguncima od pravde, bez obzira na državljanstvo koje posjeduju.

Ranije se očekivalo da bi ministri pravosuđa tri države do kraja mjeseca u Sarajevu mogli potpisati izmijenjene sporazume o međusobnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima do kraja prosinca.

Iz Ministarstva pravde BiH naznačeno je kako će potpisivanje iz tehničkih razloga ipak morati biti odgođeno, najvjerojatnije za siječanj 2010. godine.

Nakon što je Vijeće ministara prihvatilo izmjene sporazuma s Hrvatskom njih još treba potvrditi Predsjedništvo BiH.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika