22.12.2009. / 15:45

Autor: Hina

Ruski veleposlanik: SAD u Afganistanu ponavlja sovjetske pogreške

Civilni je angažman od početka međunarodne misije, prije osam godina, "izrazito zanemaren", tvrdi ruski diplomat i dodaje da se rat u Afganistanu ne može dobiti isključivo vojnim sredstvima

Barack ObamaBarack ObamaSjedinjene Države ponavljaju pogreške koje je činila sovjetska vojska kad je okupirala Afganistan, rekao je u utorak ruski veleposlanik u Kabulu.

"No možda se te pogreške ne mogu izbjeći", rekao je veleposlanik Andrej Avetisjan za njemačku novinsku agenciju dpa uoči 25. prosinca, 30. godišnjice invazije Crvene armije na Afganistan.

Međunarodne snage usredotoče se na pokrajinska središta i ne nadziru ruralna područja, objasnio je.

"To je bio problem za sovjetsku vojsku, a očito je to i sada problem", dodao je.

I onda se, kao i sada, radilo na obuci afganistanskih vojnika, ali po Avetisjanovim riječima, sovjetske su snage bile uspješnije od današnjih.

Civilni je angažman od početka međunarodne misije, prije osam godina, "izrazito zanemaren", tvrdi ruski diplomat i dodaje da se rat u Afganistanu ne može dobiti isključivo vojnim sredstvima.

"Koliko još primjera čovječanstvu treba da to shvati?" upitao se. "Nije to Drugi svjetski rat, i vi uđete u Berlin i kažete: 'Danas je Dan pobjede'. To se u Afganistanu neće dogoditi".

Vojne operacije treba kombinirati s civilnom obnovom koja je važnija i treba je jačati, upozorio je ruski veleposlanik.

"Inače će se koalicijske snage ovdje godinama i desetljećima bezuspješno boriti", kaže Avetisjan.

Ruski veleposlanik tvrdi da je stabiliziranje stanja u Afganistanu moguće jedino ako se gospodarstvo obnovi i mladi Afganistanci dobiju priliku, a to može uspjeti samo ako proces podupru i Afganistanci i međunarodna zajednica.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika