22.12.2009. / 19:36

Autor: Nacionalova redakcija

Reakcija OLPC-a Hrvatska: 'Primorac je diletant koji obmanjuje javnost'

U priopćenju, kojeg potpisuje predsjednik OLPC Hrvatska Kristijan Fabina, Primorca se optužuje da je udrugu iskoristio za jeftino politikanstvo, podsjećajući predsjedničkog kandidata kako se za vrijeme svog ministarskog mandata oglušio na sve njihove molbe za pružanje potpore u ovom projektu

Predstavnici hrvatske neprofitne organizacije koja djeluje u okviru globalnog obrazovnog projekta "One laptop per Child", čijim se perjem jučer pokušao okititi predsjednički kandidat Dragan Primorac, najavivši da će ta organizacija darovati djeci 250 tisuća laptopa, reagirali su danas priopćenjem.

Prema pisanju Večernjeg lista, riječ je o udruzi koja postoji od 2008. godine, a nastala je nakon neformalnog prijateljskog upoznavanja sa djelatnošću OLPC projekta na mađunarodnoj konferenciji u Washingtonu 2007. godine. U priopćenju, kojeg potpisuje predsjednik OLPC Hrvatska Kristijan Fabina, Primorca se optužuje da je ovaj projekt iskoristio iskoristio za jeftino politikanstvo, podsjećajući predsjedničkog kandidata kako se za vrijeme svog ministarskog mandata oglušio na sve njihove molbe za pružanje potpore u ovom projektu.

Reagiranje objavljeno na Večernjem listu donosimo u cijelosti.

Udruga OLPC Hrvatska željela bi skrenuti pozornost javnosti na jeftino politikantstvo predsjedničkog kandidata Dragana Primorca. Na jučerašnjoj konferenciji za medije kandidat Dragan Primorac obznanio je projekt "One Laptop per Child" (OLPC - Jedan laptop za svako dijete) i najavio kako će, kao budući hrvatski predsjednik, osigurati laptope za sve hrvatske učenike, a pogotovo one slabijeg imovinskog statusa te se tako založiti da svako dijete u Republici Hrvatskoj dobije svoj laptop.

Ovom bismo prilikom upoznali javnost i podsjetili predsjedničkog kandidata Primorca na aktivnosti OLPC udruge tijekom 2007. i 2008. godine kada je u više navrata kontaktiran MZOS kao i ured ministra Primorca direktno, sa zahtjevom za sastanak i pružanje potpore MZOS-a u provedbi OLPC projekta u Hrvatskoj. Na žalost, i Ministarstvo i ministar osobno potpuno su se oglušili na sve nase pokusaje, a OLPC projekt je naisao samo na inerciju, nezainteresiranost i omalovažavanje.

Također želimo demantirati navod Dragana Primorca koji se nalazi na njegovim web stranicama [http://www.draganprimorac.com/index.php/aktualno/205-primorac-najavio-laptop-za-svakog-uenika]] da u Europi ne postoji niti institucija niti država koja je pokrenula ovaj projekt. U Europi je OLPC aktivan u 16+ zemalja (kao što su Austrija, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Danska, Poljska, Slovenija, itd.) kroz neprofitne udruge (community), što je vidljivo iz službenih web stranica za svaku od EU zemalja:

http://wiki.laptop.org/go/OLPC_Europe
http://www.olpc.athttp://www.olpc-deutschland.de
http://olpc-bg.org

OLPC Hrvatska u svojim aktivnostima usko surađuje sa svim OLPC udrugama u Europi kao i sa OLPC organizacijom sa sjedištem u Bostonu, s čime je svojevremeno bio upoznat i tadašnji Ministar Primorac.

Smatramo da se kandidat za važnu državnu ulogu poput predsjedničke ne bi trebao služiti obmanom javnosti i na taj način degradirati instituciju Predsjednika Republike Hrvatske.

Isto tako, način na koji kandidat Primorac koristi OLPC projekt je moralno upitan, s obzirom da u ulozi nadležnog ministra hrvatske Vlade nikada nije iskazao niti potporu niti interes za pokretanjem takve inicijative u Hrvatskoj, sukladno aktivnostima i velikom uloženom trudu i radu udruge OLPC Hrvatska, a sada promovira isti taj projekt kao izvrstan i revolucionaran.

Vjerujemo da će građani prepoznati ovakav diletantizam i nagraditi kandidata Primorca rezultatom koji iskreno zaslužuje još od svoje Ministarske funkcije - povratkom među obične građane.

Kristijan Fabina, Predsjednik OLPC Hrvatska

Vezane vijesti

Kontra Primorcu: Nisu Hrvati već Bosanci i Hercegovci starosjedioci na

Kontra Primorcu: Nisu Hrvati već Bosanci i Hercegovci starosjedioci na Balkanu

Nakon što je dr. Dragan Primorac iznio rezultate svog istraživanja prema kojima većina današnjih stanovnika Hrvatske ne vuče gensko podrijetlo od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika