23.12.2009. / 07:23

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Sučeljavanje u znaku međusobnih optužbi: Troškovi kampanje su lažirani

Josipović je predložio HTV-u da javnosti podastre podatke o minutaži koju je nacionalnoj televiziji platio svaki od kandidata, jer bi to, uvjeren je, bio dobar pokazatelj prikazuju li svi kandidati istinito svoje troškove

Foto: Screenshot HTVFoto: Screenshot HTVSvih 12 predsjedničkih kandidata suglasilo se večeras na HTV-ovom zadnjem sučeljavanju da su borba protiv korupcije te razvoj gospodarstva prioriteti u idućem razdoblju, a kandidati su se međusobno optuživali za lažno prikazivanje troškova predizborne kampanje.

Svi su kandidati isticali kako su iznosi koje su prijavili Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) upravo oni koje su do sada potrošili u kampanji.

HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang ustvrdio je, međutim, da su neki od njegovih protukandidata DIP-u prikazali znatno niže troškove od njegovih, iako je, kaže, iz njihovih kampanja bjelodano da su na televizijske spotove potrošili i do deset puta više, na oglašavanje u novinama sedam puta više, a četiri puta više na jumbo plakate. "Ovdje je na djelu kampanja krvavog kapitala, krivog kapitala. Keš novcem ispod stola se plaća kampanju, a prikazuje se samo sitniš", rekao je Hebrang.

Nezavisni Josip Jurčević skupu kampanju smatra "demonstracijom vulgarne političke moći i socijalne neosjetljivosti", a SDP-ov kandidat Ivo Josipović se upravo zbog neistinitog javnog prikazivanja troškova zauzeo za limitiranje troškova predsjedničkih kampanja. Josipović je predložio HTV-u da javnosti podastre podatke o minutaži koju je nacionalnoj televiziji platio svaki od kandidata, jer bi to, uvjeren je, bio dobar pokazatelj prikazuju li svi kandidati istinito svoje troškove.

Milan Bandić istaknuo je da se zalaže da svi kandidati javno objave podatke o donatorima i donacijama, iako, zanimljivo, on podatke o troškovima i donatorima svoje kampanje dosad nije prikazao ni Izbornom povjerenstvu. Njegov komentar o dosadašnjim troškovima kampanje zasmetao je nezavisnom Borisu Mikšiću. "Ma dajte molim vas, gospodine Bandiću, nemoguće je da ste potrošili samo 3,8 milijuna koliko i ja sa svojom skromnom kampanjom", izravan je bio Mikšić prema zagrebačkom gradonačelniku.

'Primorac bio u washingtonskoj diviziji'

Nezavisni kandidat Dragan Primorac smatra, pak, da su od samih troškova veći problem izvori financiranja, posebno kod stranačkih kandidata. "Ja sam svoje donatore morao navesti imenom i prezimenom, dok stranački kandidati mogu reći samo da ih financira stranka, iako i stranku netko financira", kazao je Primorac.

Nezavisni kandidat Miroslav Tuđman građane je pozvao da sami izračunaju koliki su troškovi pojedinih kandidata, naglasivši da 300 jumbo plakata za mjesec dana košta, bez PDV-a, 90.000 eura. Tuđman tvrdi i da iza nekih kandidata stoje "strani politički centri moći".

Slavko Vukšić, također nezavisni kandidat, smatra da je do sada u kampanji utrošeno oko 150 milijuna kuna.

Kandidati su odgovarali i na blic-pitanja voditelja, pri čemu je nezavisni kandidat Milan Bandić opovrgnuo da je primao novac od Hypo banke. Na pitanje o Hypo banci odgovarao je i Hebrang. Upitan vjeruje li guverneru HNB-a Željku Rohatinskom da su ministar financija Ivan Šuker i bivši premijer Ivo Sanader vršili pritisak na središnju banku da odobri kupnju te banke, Hebrang je odgovorio: "Guverner Rohatinski odgovara za svoje izjave, a ne ja".

Hebrang se još jednom osvrnuo na svoje prijašnje tvrdnje kako je Dragan Primorac dezerter. "Jer je pobjegao iz Hrvatske 1991. kada sam kao ratni ministar zdravstva pozivao sve liječnike da ostanu. Sada se ustanovilo i da je Primorac falsificirao svoj ratni put da je bio do 1995. dragovoljac. Bio je u tzv. washingtonskoj diviziji", rekao je u ironičnom tonu Hebrang, aludirajući zapravo na boravak kandidata Primorca u SAD-u početkom rata.

Vesna Pusić za pet administrativnih jedinica u BiH

Bandić se založio za jednakopravnost Hrvata u BiH, a ne ostvari li se to, kaže, preostaje jedino "treća federalna jedinica". Za treći entitet zalaže se i Tuđman.

HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić Daytonski sporazum smatra "pogreškom", te predlaže pet administrativnih jedinica u BiH - tri s većinskim hrvatskim, srpskim, odnosno bošnjačkim stanovništvom, a dvije građanske "kao zalog budućnosti".

Pusić se protivi ideji odlikovanja premijerke Jadranke Kosor za borbu protiv korupcije, jer smatra da za trajanja mandata ne bi trebalo odlikovati političare, na što joj je replicirao IDS-ov Damir Kajin, podsjetivši kako je Kosor šest godina bila potpredsjednica Vlade. "Tada se više kralo nego u privatizaciji. Njezino odlikovanje bila bi uvreda zdravom razumu", izjavio je Kajin.

Na pitanje tko je odgovoran za likvidacije na Bleiburgu i Križnom putu, kandidat SDP-a Josipović je kazao da su to zločini za koje trebaju odgovarati oni koji su ih počinili. Za Haški sud rekao je kako je imao "svjetlih i tamnih" trenutaka, na što ga je Jurčević nazvao "haškim kandidatom". Jurčević je objasnio kako je Josipović jedan od glavnih sukreatora strategije suradnje s Haškim sudom iz 2000., a Josipoviću zamjera što je strategiju uputio prvo Tužiteljstvu, a tek potom Vladi RH i Hrvatskom saboru.

Njegove je tvrdnje Josipović nazvao "konfabulacijama" i "potpunim bezveznoćama", te "jedinim načinom da (Jurčević) privuče pažnju".

Nezavisni kandidat Tuđman osudio je nedavna uhićenja vojnih specijalaca pod sumnjom za zločin u Gruborima, ocjenivši kako je riječ o još jednom primjeru "podaničkog mentaliteta" i ispunjavanju naloga haškog tužiteljstva. Dokaz "podaničkog mentaliteta" vidi i u tome da se, kako kaže, nitko ne usudi govoriti o europskom utjecaju na afere poput vojnih kamiona i Hypo banke.

Na pitanje zašto je predsjednika države Stjepana Mesića tužio zbog privatizacije Ine, nezavisni kandidat Boris Mikšić odgovorio je kako je Ina prodana mađarskom MOL-u u bescjenje, te da je Mesić, kojemu Ustav nalaže da štiti hrvatske interese, propustio reagirati.

Kajin: HDZ ličio na Udbu

Na Kajinove tvrdnje da je lustracija 1990-ih bila nemoguća jer bi zahvatila većinu u HDZ-u, koji je, po Kajinovim riječima, "po svojoj strukturi više ličio jednoj udbaškoj organizaciji nego normalnoj stranci", reagirao je Hebrang. "Ja sam od progona Udbe našao spas u HDZ-u", poručio mu je HDZ-ov kandidat.

Nezavisni kandidat Vukšić odbacio je optužbe da je njegova tvrtka oštetila državni proračun, najavivši tužbu protiv HTV-a koji je takvu informaciju objavio. "Sve sam platio, čist sam kao suza", ustvrdio je.

Dio kandidata zauzeo se za ukidanje imuniteta predsjedniku države, no nezavisna kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt upozorila je da imunitet predsjednika ionako ne štiti od ozbiljnih kaznenih djela. Vesna Pusić također smatra da bi potpuno ukidanje imuniteta moglo zablokirati rad institucija suočenih s tužbama za uvrede i klevete.

- rekao je Hebrang aludirajući na Primorčev boravak u SAD-u nakon 1991. godine. Hebrang nije želio komentirati izjave guvernera Rohatinskog da ga je i bivši premijer Sanader pritiskao zbog Hypo banke.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
17/12/09

petrus, 23.12.09. 09:52

Kako je to zanimljivo kad se kolju Hebrang, Vidošević i Primorac. Sad su svi lopovi i nesposobnjakovići (barem se tako nazivaju) a do jučer su skupa surađivali unutar stranke i vlade. Kako to da prije nisu pljuvali jedni po drugima. Ako su i onda znali za razne malverzacije (a očito jesu) zašto su šutili? To sve treba procesuirati zbog prikrivanja kriminalnih radnji.


registracija
17/12/09

petrus, 23.12.09. 09:52

Ma Bandić je zakon


registracija
15/11/06

rimaz, 23.12.09. 10:08

Nije odgovor, samo konstatacija.
Bandić je izvan zakona.


registracija
10/11/09

ruvil, 23.12.09. 10:49

Samo se nadam da Bandic nece pobjediti !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika