23.12.2009. / 13:03

Autor: Hina

HUB upozorava: Od 1. siječnja 2010. godine banke moraju od klijenata tražiti OIB

Razdoblje za prilagodbu traje do kraja 2010. godine, ali od 1. siječnja 2010. godine OIB postaje osnovni identifikator osoba u komunikaciji s tijelima javne vlasti i u poslovima platnog prometa

Zoran BohačekZoran BohačekBanke su su od 1. siječnja 2010. godine obvezne prilikom sklapanja poslovnog odnosa s novim klijentom od njega zatražiti podatak o osobnom identifikacijskog broju (OIB), napominju iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Osobni identifikacijski broj može se predočiti i dokazati potvrdom koja je zaprimljena od Porezne uprave ili ga je moguće zatražiti na licu mjesta, odnosno u banci putem web servisa uz suglasnost klijenta, navode iz HUB-a.

Od 1. siječnja 2010. OIB zamjenjuje JMBG

Iz HUB-a podsjećaju da u skladu s odredbama Zakona o osobnom identifikacijskom broju i Pravilnika o osobnom identifikacijskom broju, osobni identifikacijski broj (OIB) postaje obvezna i stalna oznaka svake osobe u Republici Hrvatskoj. Putem OIB-a osobe će se upisivati u sve službene evidencije o osobama i imovini, dok će tijela javne vlasti međusobno razmjenjivati podatke iz službenih evidencija.

Razdoblje za prilagodbu traje do kraja 2010. godine, ali od 1. siječnja 2010. godine OIB postaje osnovni identifikator osoba u komunikaciji s tijelima javne vlasti i u poslovima platnog prometa.

Takva primjena OIB-a zahtijeva pripremu svih osoba, obveznika i korisnika na novi način poslovanja, navode iz HUB-a napominjući da su sukladno navedenom banke od 1. siječnja 2010. obvezne prilikom sklapanja poslovnog odnosa s novim klijentom od njega zatražiti podatak o OIB-u.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika