23.12.2009. / 14:09

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Analiza GONG-a: Bandić i Primorac potrošili više nego što su prijavili

Bandić je prijavio DIP-u da je do tjedan dana pred izbore potrošio 3,86 milijuna kuna, dok je Pulsova analiza pokazala da je samo na oglašavanje u tisku i na televiziji potrošio 5,27 milijuna kuna

Nezavisni predsjednički kandidati Milan Bandić i Dragan Primorac jedini su kandidati koji su potrošili više novca na oglašavanje u kampanji nego što su prijavili Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), upozorile su danas nevladine udruge GONG i TIH, za koje je agencija Mediapuls provela analizu stvarnog utroška sredstava kandidata na oglašavanje u medijima.

Istraživanje je provedeno od početka kampanje do 20. prosinca, obuhvatilo je praćenje oglašavanja na nacionalnim televizijama i tisku, a nisu obuhvaćeni plakati te radijsko i internetsko oglašavanje. Po procjenama GONG-a i TIH-a troškovi oglašavanja čine polovicu ukupnih troškova kampanje.

Bandić potrošio 5,27 milijuna kuna

Bandić je prijavio DIP-u da je do tjedan dana pred izbore dobio 3,86 milijuna kuna, dok je Pulsova analiza pokazala da je samo na oglašavanje u tisku i na televiziji potrošio 5,27 milijuna kuna.

Postoji znatna razlika iznosa koji je Bandić prijavio DIP-u u odnosu na ono što je potrošio samo na oglašavanje i to će do kraja kampanje trebati objasniti, rekla je izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar na konferenciji za novinare u povodu dostave privremenih financijskih izvještaja predsjedničkih kandidata.

Primorac je pak prijavio 3,78 milijuna kuna donacija, a analiza kaže da je samo na televizijsko i oglašavanje u tisku potrošio 4,17 milijuna kuna.

Za oglašavanje potrošeno 16,4 milijuna kuna

Za nezavisnog kandidata Josipa Jurčevića nema podataka koliko je potrošio, dok su troškovi oglašavanja svih ostali kandidata manji od ukupnog DIP-u prijavljenog iznosa.

Kandidati su za oglašavanje u tisku i na televiziji do 20. prosinca potrošili oko 16,4 milijuna kuna i to najviše na televiziju (11,2 milijuna kuna), na oglašavanje u dnevnim novinama potrošeno je 4,6 milijuna kuna, a na časopise 490 tisuća kuna.

Nakon Bandića i Primorca prema Pulsovoj analizi najviše je potrošio nezavisni kandidat Nadan Vidošević (2,8 milijuna kuna), a slijede kandidati HDZ-a i SDP-a Andrija Hebrang i Ivo Josipović (oko 1,8 milijuna kuna).

Najmanje potrošio Jurčević

Daleko iza njih su HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić (237 tisuća kuna), nezavisna Vesna Škare Ožbolt (121 tisuća kuna), IDS-ov kandidat Damir Kajin (63 tisuće kuna), nezavisni Miroslav Tuđman (51 tisuća kuna), a na začelju su Boris Mikšić (31 tisuća kuna) te nezavisni kandidat Josip Jurčević (20 tisuća kuna). Za nezavisnog kandidata Slavka Vukšića nema podataka o troškovima oglašavanja.

Analiza je pokazala da su Primorac i Josipović najviše novca potrošili na televizijsko oglašavanje, dok je Bandić podjednako trošio na oglašavanje na televiziji i u dnevnom tisku.

Udruge su upozorile da dio kandidata u izvještajima nije naveo donatore pa očekuju da će taj novac sukladno zakonu, koji brani anonimne donacije, biti uplaćen u državni proračun. Kao pozitivan primjer istaknuli su izvješće Josipovića koje je, kako su rekli, čak i iznad razine koju propisuje zakon.

Manjkavost zakona

Ponovno su upozorili na manjkavosti zakona koji regulira finaciranje predsjedničkih kampanja, a koji ne propisuje nikakve sankcije za prekršitelje.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović ocijenio je sramotnim što je čak pet kandidata zakasnilo s predajom izvještaja DIP-u.

Neprihvatljim je ocijenio i to što je Bandić nedavno u Banjoj Luci 50 katoličkih obitelji donirao s po 500 kuna. Bandićev stožer naknadno je objasnio da nije bilo riječi o gotovini nego o darovima u toj vrijednosti.

Telefonske prijetnje

Predsjednik TIH-a rekao je novinarima da mu je član stožera jednog predsjedničkog kandidata telefonom prijetio zbog njegovih razgovora s novinarima, rekavši da će ga "prijaviti Sekretarijatu Transparency Internationala".

"Ja sam novinar i razgovarat ću uvijek sa svojim kolegama te komentirati je li zakonito biračima davati 500 kuna i komentirati jesu li izvješća precizna", zaključio je Zorislav Antun Petrović.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 23.12.09. 20:30

gong,anngencija plus+udba=josipovic,Pusic


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika