23.12.2009. / 17:37

Autor: Hina

Kad mrtvi glasaju: S popisa birača u BiH izbrisana imena 20.000 umrlih

Na posljednjim predsjedničkim i izborima za Sabor bilo je prigovora oko zloporaba s glasovanjem u ime mrtvih osoba na području BiH

Glasanje 'mrtvih' birača problem je s kojim se Hrvatska bori već godinamaGlasanje 'mrtvih' birača problem je s kojim se Hrvatska bori već godinamaPopisi birača u Bosni i Hercegovini potpuno su pročišćeni brisanjem imena više od 20.000 umrlih čime su spriječene zloporabe, rekla je u srijedu u Mostaru Marijana Mikulić, voditeljica Konzularnog odjela veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu i koordinatorica za provedbu izbora u BiH.

"Pročišćeni su popisi s kojih je skinuto više od 20.000 hrvatskih državljana za koje je u međuvremenu utvrđeno da su umrli", rekla je Mikulić.

Izvijestila je da je u BiH sada registrirano oko 268.000 hrvatskih državljana koji imaju pravo glasati na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj 27. prosinca.

Sredili popise koliko se to moglo

Rekla je da su popisi sada zaključeni no "nije isključeno da je netko u posljednjih 15 dana preminuo. Zbog toga se popisi nikada ne mogu do kraja uskladiti. Ali od prošlih izbora do sada sredili smo ove popise".

Na posljednjim predsjedničkim i izborima za Sabor bilo je prigovora oko zloporaba s glasovanjem u ime mrtvih osoba na području BiH.

U BiH bi na dan izbora 27. prosinca trebala biti otvorena 124 biračka mjesta.

Na području konzularnog odjela veleposlanstva u Sarajevu ima 37 biračkih mjesta, Generalnog konzulata Mostar 54, Banja Luke 16 i na području konzulata u Tuzli 17.

Vezane vijesti

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji '60 minuta' televizije 24sata i govorio o svom odnosu s novim predsjednikom HDZ-a… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 23.12.09. 20:44

mozda su pokojni prije bili zakinuti pravom za gasovanje,pa bio bih red da sada nadoknade,nemate obzira niti prema pokojnicima


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika