23.12.2009. / 19:05

Autor: Hina

Napokon: Zastava postaje dio Fiat grupe

Predstavnici Fiata najavili su kako će polovica osnivačkog kapitala u iznosu od 200 milijuna eura biti uplaćena do kraja godine, a preostalih sto milijuna tijekom 2010. godine

Mlađan DinkićMlađan DinkićPredstavnici Vlade Srbije i talijanskog Fiata potpisali su u srijedu aneks ugovoru o zajedničkom ulaganju temeljem kojega će kragujevačka Zastava postati dio Fiat grupe.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić je nakon potpisivanja ugovora izjavio da će danas dati nalog za prijenos imovine Zastave u zajedničku tvrtku "Fiat automobili Srbija" (FAS).

U idućih šest dana, do 29. prosinca trebao bi biti završen prijenos imovine i uplaćen dio osnivačkog uloga Fiata u iznosu od oko sto milijuna eura, kaže Dinkić.

Dva nova modela automobila

Kao jednu od novina potpisanog aneksa ističe predviđenu proizvodnju dva potpuno nova modela automobila koji će biti namijenjeni izvozu na europsko i američko tržište.

Ugovoreni kapacitet proizvodnje je 200 tisuća automobila godišnje od čega se očekuje oko dvije milijarde eura izvoza, ističe Dinkić.

Predstavnici Fiata najavili su kako će polovica osnivačkog kapitala u iznosu od 200 milijuna eura biti uplaćena do kraja godine, a preostalih sto milijuna tijekom 2010. godine.

Prema ugovoru o zajedničkom ulaganju, potpisanom 29. rujna 2008. godine, Fiat kao osnivački kapital u tvrtku "Fiat automobili Srbije" treba uplatiti 200 milijuna eura u novcu, a Srbija 50 milijuna eura u novcu i 50 milijuna eura u imovini.

Rok za uplatu Fiatu bio je do kraja ožujka 2009. godine, ali je odgođen zbog globalne ekonomske krize.

Prema ugovoru potpisanom krajem rujna prošle godine, talijanska kompanija u zajedničkoj će tvrtki imati 67 posto vlasništva, Vlada Srbije 33 posto, a investicija Fiata u Zastavu procjenjuje se na oko 700 milijuna eura.

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

registracija
9/7/09

milan948, 24.12.09. 14:30

Dinkić ima običaj da kaže:"Italijani treba da uplate sutra", a ono obično bude MALO SUTRA.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika