23.12.2009. / 19:38

Autor: Hina

Parlamantarci Vijeća Europe: Treba promijeniti Ustav u Bosni

Turski izaslanik Mevuel Cavusoglu i finski Kimmo Sasi su u priopćenju tražili "brzu promjenu Ustava, prije izbora predviđenih za sljedeći listopad" u BiH

Europski parlament traži promjenu Ustava u BiHEuropski parlament traži promjenu Ustava u BiHParlamentarci Vijeća Europe vršili su pritisak na Bosnu i Hecegovinu da uskladi svoj Ustav s Europskom konvencijom za ljudska prava.

Turski izaslanik Mevuel Cavusoglu i finski Kimmo Sasi su u priopćenju tražili "brzu promjenu Ustava, prije izbora predviđenih za sljedeći listopad" u BiH.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu osudio je u utorak Bosnu i Hercegovinu za diskriminaciju jer pripadnicima manjina brani natjecanje na predsjedničkim te izborima za Dom naroda parlamenta BiH, a na temelju tužbe jednog Židova i jednog Roma.

Diskriminacija manjina

Sudu u Strasborugu tužbu su podnijela dvojica državljana BiH, Jakob Finci židovske, te Dervo Sejdić, romske nacionalnosti, jer se kao pripadnici manjine ne mogu kandidirati na izborima.

Kao razlog neprihvaćanja njihove kandidature navedene su postojeće odredbe ustava i izbornog zakona BiH koje definiraju da za člana predsjedništva BiH mogu biti birani isključivo pripadnici triju konstitutivnih naroda, a slična odredba odnosi se i na Dom naroda parlamenta BiH u koji se bira isključivo po pet Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Vezane vijesti

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminacija u Hrvatskoj najraširenija je u području rada i zapošljavanja, čak u 63 posto slučajeva. Zatim slijede zdravstvena zaštita, pravosuđe,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika