24.12.2009. / 11:23

Autor: Boris Bilas

Sumnjivi posao: Hrvati traže istragu prodaje dionica crnogorskog rudnika

Transakcija je obavljena na Montenegroberzi, a A2A je svaku dionicu platila po prosječnoj cijeni od 9,5 eura, iako je na slobodnom dijelu tržišta u ponudi bilo dionica po mnogo nižim cijenama

Grupa od šest hrvatskih investitora u Crnoj Gori koji su vlasnici dionica pljevaljskog Rudnika ugljena, zatražila je od nadležnih crnogorskih vlasti hitno pokretanje "istrage u vezi s korištenjem povlaštenih informacija i zloupotreba od strane ovlaštenih sudionika na tržištu vrijednosnih papira" vezanih za nedavnu kupoprodaju nešto manje od 40 posto dionica pljevaljske kompanije.

Član KHOV-a, komisije za nadzor trgovine vrijednosnim papirima, zadužen za nadzor trgovine na burzama Kenan Hrapović potvrdio crnogorskom dnevniku "Vijesti" da prijava primljena i da su počeli s istragom.

"Nepoznati kupac ili grupa kupaca skrivenih iza računa Hipotekarne banke AD Podgorica su zaključno s 9. prosincom u kratkom vremenskom intervalu stekli oko dva milijuna dionica Rudnika ugljena po cijeni od oko šest eura. Već 14. prosinca ove godine isti kupac ih prodaje kompaniji A2A S.p.A. po cijeni od 9,5 eura. Sasvim je jasno da su nepoznati kupci bili u dogovoru sa A2A S.p.A. i da su na ovaj način iskoristili povlaštene informacije čime je ostvarena razlika u cijeni od oko šest milijuna eura", navodi se u dopisu KHOV-a.

Talijanska kompanija A2A kupila je 14. prosinca dva milijuna dionica koje čine 39,49 posto pljevaljskog Rudnika ugljena za ukupno 19 milijuna eura. Talijani su dionice Rudnika kupili na burzi od dva kupca skrivenih iza računa Hipotekarne i Hypo Alpe Adria banke.

Transakcija je obavljena na Montenegroberzi, a A2A je svaku dionicu platila po prosječnoj cijeni od 9,5 eura, iako je na slobodnom dijelu tržišta u ponudi bilo dionica po mnogo nižim cijenama.

Šest hrvatskih investitora sada traže od KHOV-a da ispita i glavnog posrednika u ovoj transakciji - Monteadriu.

"Komisija bi trebala istragom i kontrolnim saslušanjima provjeriti da li su osobe koje upravljaju brokerskim kućama dovodile u zabludu dioničare mogućim fiktivnim transakcijama i da li su sudjelovali u širenju dezinformacija o cijeni preuzimanja Rudnika od 6,5 eura po dionici. Dakle, sve gore navedene trgovine dionicama otvaraju sumnju da se, na štetu ostalih dioničara i uz korištenje povlaštenih informacija, stekla značajna materijalna korist od strane zasad nepoznatih osoba. Molimo primite na znanje, da ćemo o sumnji u korištenje insajderskih informacija i kontroverznim transakcijama akcijama Rudnika ugljena posljednjih dana, obavijestiti i talijansko regulatorno tijelo - La Commissione Nazionale per le Società e la Borsa (CONSOB), pa Vas molim za hitan odgovor o koracima koje ćete poduzeti kako bi ih naveli u našem dopisu", ističu hrvatski investitori u zahtjevu KHOV-u.

Oni otkrivaju da je dio njihovih dionica Rudnika ugljena deponiran na računu jedne hrvatske banke, te da će o ovom slučaju i sumnjama "u manipulacije tržištem obavijestiti i zatražiti pomoć i od hrvatske regulatorne agencije HANFA".

" Kako postoji osnovana sumnja da su u ovaj slučaj upletene osobe i/ili kompanije iz Crne Gore i Italije, ukoliko ova inicijativa ne pokaže rezultate, zaštitu ćemo potražiti i od odgovarajućih institucija unutar EU. Predlažemo da Komisija, također, ispita da li je prilikom procesa dokapitalizacije i djelomične privatizacije EPCG došlo do sličnog scenarija, odnosno da li su firme i osobe bliski A2A prethodno kupovale dionice i kasnije ih prodali istima, jer postoji mogućnost da su ova dva slučaja povezana. Na kraju, ukazujemo i na katastrofalna pravila o trgovini dionicama, koja su u ovom slučaju omogućila da se transakcija odradi po 72 posto većoj cijeni od tržišne, što je svim sudionicima koji nisu bili dio dogovorene transakcije, a imali su izložene prodajne naloge ispod cijene, nanijelo direktnu financijsku štetu", navodi se na kraju dopisa KHOV-u šest hrvatskih investitora.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika