24.12.2009. / 13:34

Autor: Hina

Kineska vlada isplatit će obećane poticaje u 2010.

"Kina je suočena s vrlo kompliciranom situacijom kada je u pitanju gospodarski razvoj, a riječ je o istodobnom jačanju povoljnih i nepovoljnih utjecaja", stoji u njezinom priopćenju

Kina će za poticaje izdvojiti 1.180 milijardi juanaKina će za poticaje izdvojiti 1.180 milijardi juanaKineska vlada ispunit će preuzetu obvezu i do kraja 2010. izdvojiti 1.180 milijardi juana (173 milijarde dolara) za potrebe poticanja rasta kineskog gospodarstva, kazao je u četvrtak dužnosnik kineskog ministarstva financija.

Radi se o iznosu koji će središnja vlada izdvojiti za ukupno 4.000 milijardi juana vrijedan paket poticaja gospodarstvu, najzaslužniji za oporavak te treće po veličini gospodarske sile svijeta od posljedica globalne financijske krize.

Održati potrošnju na visokoj razini

To bi obećanje moglo umiriti tržišta, zabrinuta zbog stanja u sektoru nekretnina i mogućnosti da pooštreni uvjeti kreditiranja uspore rast koji je u trećem tromjesečju dosegnuo 8,9 posto.

Zamjenik ministra financija Zhang Shaochun pojasnio je da će zbog 104 milijarde juana isplaćene u sklopu paketa poticaja krajem 2008. realna potrošnja u 2009. malo premašiti prvotno planiranih 487,5 milijardi juana.

To bi značilo da će se sljedeće godine za tu namjenu izdvojiti nešto manje od prvobitno planiranih 588,5 milijardi juana, ali će ukupan iznos ostati isti, naglasio je Shaochun.

Na nužnost zadržavanja državne potrošnje na visokoj razini upozorila je i vladina radna skupina koja nadzire izvanrednu potrošnju na poticaje.

"Kina je suočena s vrlo kompliciranom situacijom kada je u pitanju gospodarski razvoj, a riječ je o istodobnom jačanju povoljnih i nepovoljnih utjecaja", stoji u njezinom priopćenju.

Takvo stajalište dijeli i Li Rongrong, čelnik državnog regulatora za poduzetnički sektor, koji je upozorio kako gospodarski oporavak još uvijek ne počiva na čvrstim osnovama.

"Ulaganja i ukupna potrošnja snažno rastu uglavnom zahvaljujući političkim čimbenicima, no potrošnja potrošača još uvijek je nedostatna dok je izvoz pao zbog slabljenja međunarodne potražnje", pojasnio je Li.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika