24.12.2009. / 17:55

Autor: Hina

Smjene u slovenskoj vladi: Pahor odlučuje o odlasku Karla Erjaveca

Pahor je inače, komentirajući Erjavčev slučaj, rekao da ministra treba smatrati nedužnim sve do eventualne presude

Karl ErjavecKarl ErjavecPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da će idućeg tjedna donijeti odluku o mogućoj smjeni ministra za okoliš i prostor Karla Erjavca, ne vodeći pri tom računa o političkim kalkulacijama.

"Ova vlada može biti uspješna samo ako ljudi vjeruju da djelujemo za dobro svih, a ne da nas vodi politička matematika i želja da ostanemo na vlasti", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Erjavec je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) bez čijih zastupnika Pahorova četvorostranačka koalicija više ne bi imala apsolutnu većinu u parlamentu.

Odlazak zbog afere Patria?

Pitanje njegova djelovanja u vladi postavljeno je nakon što je nedavno objavljeno da mu prijeti kazneni postupak zbog "nesavjesnog obavljanja dužnosti" u vrijeme kad je bio ministar obrane u bivšoj vladi koju je vodio sadašnji šef oporbe Janez Janša.

Mediji tvrde da se Erjavca kao potpisnika tada sklopljenog ugovora s finskom kompanijom Patria tereti da je zaključio slab ugovor, naručivši za 278 milijuna eura oklopnih vozila za slovensku vojsku, od kojih su neka naručena bez naoružanja i komunikacijske opreme, kako bi se posao prikazao povoljnijim nego što je bio.

Erjavec je početkom tjedna izjavio da se radi o "političkoj optužnici", te da ne isključuje da optužbe dolaze iz redova sadašnjih koalicijskih partnera, ali je rekao da dragovoljno ostavku neće dati nego će inzistirati na raspravi u parlamentu, makar to izazvalo političku krizu.

Bez Erjaveca raspad vladajuće koalicije?

"Nema nikakve potrebe da ministar Erjavec istrčava pred rudo i najavljuje odlazak stranke DESUS iz koalicije", rekao je Pahor, komentirajući Erjavčeve prijetnje.

Pahor je inače, komentirajući Erjavčev slučaj, rekao da ministra treba smatrati nedužnim sve do eventualne presude, ali da ga mogući kazneni postupak protiv jednog od članova vlade dovodi u situaciju da ocijeni bi li djelovanje takvog ministra u vladi bilo politički oportuno.

Pahor je najavio da će s Erjavcem o tome razgovarati sredinom idućeg tjedna.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika