25.12.2009. / 10:08

Autor: Hina

Prava sitnica: Prihvaćen UN-ov proračun od 5,16 milijardi dolara

Ovaj proračun koji je Opća skupština UN-a usvojila konsenzusom ne uključuje mirovne operacije koje se posebno financiraju, a njihovi troškovi trenutno iznose nekih 8 milijardi dolara godišnje i odobravaju se u posebnim pregovorima

Opća skupština prihvatila je u četvrtak dvogodišnji proračun Ujedinjenih naroda od 5,16 milijardi dolara kako bi pokrila troškove Svjetske organizacije u razdoblju 2010-2011, javile su svjetske agencije.

Proračun je za 300 milijuna dolara viši od proračuna za 2008-2009 od 4,86 milijardi dolara koji je nakon rebalansa prihvaćen u prosincu prošle godine, piše američka agencija Associated Press.

UN-ov redovni proračun popunjavaju 192 države članice temeljem visine svojih prihoda.

Kao i proteklih godina i pregovore oko ovoga proračuna obilježilo je sporenje između siromašnih zemalja koje nastoje da se poveća trošenje UN-a na razvitak i razvijenih zemalja, koje najviše pridonose proračunu, koje nastoje ograničiti brojke, piše britanska agencija Reuters.

Zapadni diplomati rekli su kako su izračunali da su različiti zahtjevi koje je podnio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon za 2010-2011 ukupno iznosili oko 5,5 milijardi dolara. Dogovoreni iznos "znatno je smanjen u odnosu na proračun koji nam je predložen", rekao je jedan od njih, javlja Reuters.

Ovaj proračun koji je Opća skupština UN-a usvojila konsenzusom ne uključuje mirovne operacije koje se posebno financiraju, a njihovi troškovi trenutno iznose nekih 8 milijardi dolara godišnje i odobravaju se u posebnim pregovorima, ili troškove nekoliko velikih UN-ovih agencija koje se financiraju dobrovoljnim prilozima država članica.

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika