25.12.2009. / 10:41

Autor: Hina

Tadić za smirivanje tenzija: Treba pričekati s tužbom protiv Hrvatske

"Ja sam prethodnih dana sudjelovao u razgovorima s hrvatskim predstavnicima i institucijama i nadam se da možemo poboljšati odnose, vidjet ćemo kakav će biti krajnji rezultat tih razgovora, možda i možemo izbjeći ovakve solucije"

Boris TadićBoris TadićPredsjednik Srbije Boris Tadić u četvrtak je izjavio da će se s podnošenjem protutužbe Međunarodnom sudu pravde (ICJ) protiv Hrvatske za genocid "pričekati još neko vrijeme" te da ima još vremena za razmišljanje o tome, ocijenivši da bi bilo dobro da takve tužbe nije bilo s hrvatske strane.

"Generalni pristup koji imam jest da bi bilo dobro da ni Hrvatska nije pokrenula tužbu protiv Srbije i da Srbija ne mora odgovarati protutužbom, već da se pitanja građanskih prava i prava hrvatskih i srpskih građana rješavaju u sudskim procesima u postupcima koji nemaju duboke političke implikacije za naše međudržavne i međunacionalne odnose", rekao je Tadić.

U obraćanju novinarima nakon susreta s predstavnicima političkih stranaka i nacionalnih udruga Srba iz zemalja u regiji, Tadić je kazao kako je on uvijek za praktična i korisna rješenja koja ne podižu preveliku međunacionalnu tenziju ali da je za takvu politiku potrebna i druga strana.

"Ja sam prethodnih dana sudjelovao u razgovorima s hrvatskim predstavnicima i institucijama i nadam se da možemo poboljšati odnose, vidjet ćemo kakav će biti krajnji rezultat tih razgovora, možda i možemo izbjeći ovakve solucije", dodao je srbijanski predsjednik.

Kako je u četvrtak prenijela beogradska TV B92, pravna skupina Srbije završila je rad na tužbi protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom sukoba 1991.-95. godine i tužba će uskoro biti predana Međunarodnom sudu pravde.

Predaja tužbe, u kojoj se navodi da su Srbi koji su početkom devedesetih godina živjeli u Hrvatskoj bili žrtve genocida, moguća je, navodi se, prije kraja 2009. godine, čim budu završene tehničke pripreme.

Gostujući na B92 potpredsjednik hrvatske Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac kazao je kako su tužba Hrvatske i moguća protutužba Srbije zapravo najveći teret u hrvatsko-srpskim odnosima.

"Jasno je i hrvatskoj i srpskoj strani da mišljenje suda neće biti da je bilo genocida, ali zašto potrošiti novac i sprječavati da se odnosi unaprjeđuju, zašto sprječavati ljude da se suoče s onim što se stvarno dogodilo", ocijenio je Pupovac.

Hrvatska je 2. srpnja 1999. pokrenula postupak pred ICJ-om protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog povrede Konvencije iz 1948. o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području Hrvatske od 1991. do 1995.

Pošto se 18. studenoga 2008. ICJ proglasio nadležnim za tužbu Hrvatske, srbijanska je vlada dva dana potom donijela odluku da na hrvatsku tužbu odgovori protutužbom.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 25.12.09. 13:40

""Generalni pristup koji imam jest da bi bilo dobro da ni Hrvatska nije pokrenula tužbu protiv Srbije" - idiote četnič*i moj generalni pristup je kak bi bilo dobrao da niste genocidno uništili Vukovar, Škabrnju, Dubrovnik itd i td.. Jednom ništarija srbin ostaje ništarija za svagda!! Pa srbi imate li vi obraza?! Fuuuuujjjj!!!


registracija
25/12/09

dragan73, 25.12.09. 13:57

kako si kratkog pamcenja,najbolje da ste zavrsili posa koji ste poceli 41...e pa nece moci...a o obrazu ko se javlja .....zalosno.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika