25.12.2009. / 12:55

Autor: Nacionalova redakcija

Financial Times: Bandić vodi nacionalističku kampanju

Financial Times piše kako je bivši socijaldemokrat Milan Bandić vodio nacionalističku kampanju i svoje šanse želi povećati sa glasovima Hrvata iz BiH. U tekstu se navodi i kako Bandić kao gradonačelnik ima veću političku moć nego što bi je imao na Pantovčaku

Korupcija je bila najvažnija tema predizborne kampanje u Hrvatskoj koja završava u nedjelju, kada Hrvati izlaze na birališta i biraju predsjednika koji će ih vjerojatno uvesti u Europsku uniju, piše Financial Times.

Svih 12 kandidata obećalo je kako će iskoristiti svoj utjecaj za poboljšanje životnog standarda te vraćanje narušenog ugleda Hrvatske u Bruxellesu, sjedištu Vijeća Europske unije.

Agresivniji drugi krug

Kao dominantnu temu izbora list je naveo baš korupciju, od koje neki kandidati poput Milana Bandića bježe, te se dodaje kako ona najviše ometa hrvatski put prema Europskoj uniji. Navode i kako analitičari prognoziraju agresivniju kampanju u drugom krugu izbora.

Financial Times piše kako je bivši socijaldemokrat Milan Bandić vodio nacionalističku kampanju i svoje šanse želi povećati sa glasovima Hrvata iz BiH. U tekstu se navodi i kako Bandić kao gradonačelnik ima veću političku moć nego što bi je imao na Pantovčaku.

Bandić se želi zaštititi imunitetom

"Na žalost, niti jedan od mojih protivnika nema političko iskustvo, energiju i sposobnosti koje ja imam", pohvalio se Bandić Financial Timesu. List navodi da Bandićevi kritičari spominju kako se zagrebački gradonačelnik želi imunitetom zaštititi od optužbi za korupciju.

Financial Times prenosi istraživanje Pulsa prema kojemu Josipović vodi s 31 posto glasova, a drugi je zagrebački grdonačelnik Milan Bandić sa 17 posto glasova.

Za Ivo Josipovića pišu kako nema većeg iskustva u politici, ali da njegova karijera nije okaljana optužbama za korupciju, za razliku od drugih kandidata.

Hebrang žrtva skandala

FT piše kako HDZ, zbog brojnih skandala koji se vezuju uz javnu nabavu, nije uspio okupiti dovoljan broj birača uz njihova kandidata Andriju Hebranga. Opisuje se i neobjašnjiv odlazak sa premijerskog mjesta Ive Sanadera te dolazak na njegovo mjesto Jadranke Kosor.

List piše kako je Kosor svoju popularnost povećala ubrzavši antikorupcijske akcije koje su, na kraju, dovele i do nekih članova njezine stranke što dovodi do "osipanja HDZ-a".

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika